Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 11 apr 2022

Lampan med gamla anor

På Gosa.se hittar du dofter för alla tillfällen och lampor som enkelt trollar bort ovälkommen odör eller sprider kärlek, lugn och harmoni. Men en renande katalytisk doftlampa från Maison Berger kan du ta bort dålig lukt, vare sig det är från djur, mat, cigaretter eller natur.

Doftlampan skapades redan 1898 av en apotekare, Maurice Berger, som utvecklade en katalytisk lampa vars syfte var att rena luften i sjukhusmiljö från farliga bakterier och illa luktande molekyler.

– Doftlamporna har en unik förmåga att rena dålig luft och tar verkligen bort den förorenade luften istället för att bara täcka över som vanliga luftfräschare gör, säger Kim.

Kim förklarar att bränslet i doftlamporna är alkoholbaserade vätskor med parfym som är skonsamma för miljön. Brännaren attraherar molekyler och drar åt sig molekylerna. När molekylerna nuddar brännaren slås de sönder tillbaka till atomer igen. Förorenad luft och bakterier är atomer som klumpat ihop sig till molekyler. Samtidigt som det sprider en underbar doft i din omgivning. Variationen av dofter gör att det finns något för alla, och tack vare de olika designerna på lamporna så finns det garanterat ett alternativ som passar dig och din inredning. Hattarna är utbytbara till doftlamporna vilket medför att du kan modifiera dem ytterligare för att passa just din stil.

– Lite kuriosa är att Coco Chanel som var storrökare använde en doftlampan i sin ateljé för att ta bort röklukten från textilierna, säger hon. Det är exklusiva doftlampor med fantastiska egenskaper som genom sin konstruktion både renar luften från bakterier och pollen vilket medför att pollenallergiker blir hjälpta samtidigt som de sprider essens med önskade dofter, berättar Kim Persson.

Ett starkt sinne

Genom vårt luktsinne, som oftast är underskattat, kan vi känna igen mat och individer. Både medvetet och omedvetet. En doft kan framkalla en bild i din hjärna från tidigare upplevelser och skapa en känsla av obehag eller välbehag. Men sammadoftger inte samma känsla för alla utan beror oftast på erfarenhet och behov. En viss föda som innehåller ett näringsämne som vi behöver kan locka oss även om doften det avger är mindre god i sig.

Doftens kopplingar till känslor och minnen beror på att luktsinnet är ett starkt sinne som tidigt hjälpt oss hitta faror i maten. Med över 10 kvadratcentimeter doftceller kan vi detektera över 10 000 olika dofter. En doft behöver inte vara stark för att hjärnan snabbt ska koppla ihop doften med något positivt eller negativt men många gånger är en social inlärning, kultur och träning också avgörande för hur vi upplever en lukt.

Text: Sabine von Borgstede

Annons