Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 1 apr 2022

Kuddar med karaktär ger rummet det lilla extra

Ett enkelt sätt att variera och krydda inredningen är att placera färgstarka kuddar med mycket karaktär i några rum. Mönster finns i rikt urval, och tittar du bortom de stora affärerna kan du hitta unik svensk formgivning. Vad sägs till exempel om att ha en käck dalkulla i tv-soffan?

Det finns flera uppenbara fördelar med kuddar som inredningsdetalj. Du kan flytta runt dem, byta ut dem och variera dem efter säsong, humör och även efter trender som kommer och går. Vanligast är kanske den sobra och stilrena looken: Att låta kuddarna matcha soffan, fåtöljen eller sängen du sätter den i, med färgnyanser som går i samma toner.

Hitta dina egna kuddar med karaktär

Du kan också låta kuddarna ta plats och få mycket lekfull uppmärksamhet:

– Att inreda med kuddar med starka färger och mönster är kul! Det ger nytt liv och skapar på ett enkelt sätt blickfång och en dynamik som jag tycker behövs i ett rum, inte minst i många av våra hem idag som går i vitt och grått och bleka färger, säger Karin Lindqvist Kax på design- och familjeföretaget EmyLittle.

Färgstarka kuddmönster är inte svåra att hitta i handeln. Utbudet är stort, men om du vill hitta kuddar med karaktär som känns lite mer som dina egna och lite massproducerade kan det löna sig att leta bortom de stora affärerna. Det finns gott om mindre kända svenska designers som säljer själva via nätet, och kuddfodral är ju en vara som låter sig transporteras lätt.

Dalkullor och lek med traditionerna

Varför, till exempel, inte låta en käck dalkulla eller två ta plats i sängen eller tv-soffan?

– Vi utgår mycket från folklore och kulturhistoria i det vi gör, särskilt förstås Dalarnas då vi är därifrån, men vi vill gärna leka med traditionerna. Våra kuddmotiv med käcka dalkullor är inspirerade av den romantiska synen på kullor och dalfolk, som man hade kring förra sekelskiftet. Själva bilderna som vi utgår från kommer från gamla vykort, berättar Karin Lindqvist Kax.

En färg- och karaktärsstark kudde intar sin plats i rummet på egen hand, och ett allmänt tips är att inte ha flera stycken för nära, då tar de liksom effekten av varandra. En god idé är däremot att låta en sådan kudde flankeras av en eller två enfärgade eller mer diskret mönstrade kuddar.

Annons