Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Larm/Säkerhet 29 sep 2021

Klarar du en kris?

Trots att elavbrott, skogsbränder, extrema oväder och hacker-attacker blir allt vanligare så har få svenskar någon beredskap. Vem var beredd på att folk skulle tömma butikerna på gasolkök och toalettpapper i början av pandemin? Faktum är att redan efter något dygn utan vatten i kranen så blir våra grundläggande behov problematiska. Filip Waak, bakom e-handeln Bered.nu, har därför satt samman en komplett beredskapsväska som ska ge en familj bättre förutsättningar i en eventuell kris.

Det handlar om att se på eventualiteterna med samma logik som man investerar i en försäkring. Det är inte situationerna i undergångsfilmerna som alla bör ha beredskap för, utan de mer möjliga kriserna.

– Vatten- och elavbrott får de flesta att plötsligt inse hur stort vårt behov är. Plötsligt dör kylskåpet, toaletterna, vattenkranarna, värmen, TV:n, spisen, lamporna, internet och man kan inte ladda mobiltelefonerna. Trots att myndigheterna råder alla att ha en beredskap för minst en vecka i hemmet, så har få skaffat det, understryker Filip Waak.

Nedfallna träd eller snömängder kan försvåra evakuering, och de flesta butiker tillämpar just-in-time-leveranser, utan egen lagerhållning. Att Sverige importerar merparten av hushålls- och matvaror, gör oss särskilt bräckliga om transporterna skulle stanna upp.

– Ja, men med Beredskapslådan blir situationen så mycket enklare för en familj, medan samhällets resurser hinner fixas och komma i kapp.

Packat efter MSB:s råd

Villanytt synar kitet, som sammanställts enligt MSB:s rekommendation. Det innehåller flera vattenbehållare som kan vikas ihop. En smart sak är nödradion som man kan ladda upp med vev eller solceller, alternativt driva med batterier. Den fungerar även som två lampor, samt powerbank för mobiler och annan USB-utrustning.

– Man får även med tabletter som kan rena vatten, som man kanske behöver ta utomhus. Gasbrännaren för inomhusbruk gör att man enkelt kan laga mat till hela familjen. Syftet med Beredskapslådan är att en familj ska kunna klara sig i sitt hem så bekvämt som möjligt medan man väntar ut en kris, nämner Filip.

Vi hittar även filtar att värma sig med, och ett förstahjälpen-kit med desinfektionsmedel, kompress, bandage, plåster och annat praktiskt. Väskan är i sig också en beredskapsprodukt, för att kunna packa med sig förnödenheter.

Sund trygghet

Att vara förberedd ska inte tolkas som en tro på det värsta.

–Nej, det handlar om sund trygghet. Du investerar inte i en brandsläckare för att du oroar dig för att det ska börja brinna hela tiden. Utan för säkerhetens skull, ifall olyckan skulle vara framme. Vi bör ha samma syn på hemberedskap, avslutar Filip Waak.

Annons