Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 12 mar 2022

Jesper förevigar dina ord i trä

Ditt eget budskap, graverat i trä. På en frukostbricka eller skärbräda, som bröllopsgåva eller 50-årspresent, eller som en personlig inredningsdetalj. Jesper Bodin kombinerar gravyr, design och konsthantverk – och resultatet blir unikt varje gång.

Plötsligt hittar man sin grej. Och inte bara det: snart upptäcker man också att folk gillar det man gör. Härnösandssonen Jesper Bodin har alltid varit intresserad av att teckna och även snickra, men det var efter en tid på ett gravyrföretag i Göteborg som han fick idén till något nytt.

– Jag ville se om det gick att arbeta mer kreativt med gravyrmaskiner, och använda dem till att formge unika föremål, framför allt i trä. Jag skaffade en egen maskin och har provat mig fram sedan dess, berättar Jesper.

Kombinerar snickeri, gravyr och design

Nog gick det alltid. Under ett par års tid har Jesper inte bara startat egna företaget Bodin Design, han har tagit fram ett varierat sortiment av inrednings- och presentartiklar, allt i takt med att intresset för hans arbete ökat. Till specialiteterna hör brickor, skärbrädor, underlägg och olika skyltar med text ingraverad eller utskuren enligt önskemål.

– Jag älskar hela processen! Att förvandla en fnöskig bit trä till en stilren inredningsdetalj genom att designa, snickra och gravera. Allra roligast är när en kund har ett särskilt önskemål som jag kan förverkliga.

Populära presenter

Det är just det som är grejen med Jespers design: han gör personliga och unika saker på beställning. Hans populäraste artikel är ett bra exempel: ordbrickan Ganymedes. Ganymedes är en serveringsbricka i björk eller furu där den som köper brickan får välja 25-50 ord som graveras in. En uppskattad present, där ord, namn och företeelser som ligger mottagaren varmt om hjärtat finns samlade på ett vackert hantverksföremål.

– Brickorna gör jag oftast i björk eller furu, medan skärbrädor kräver ek, som är ett tätare och tåligare träslag. Även efterbehandlingen kan kunden välja: olja eller lack, ha kvar den naturliga träfärgen eller lägga till en betsad ton.

Jesper får ofta i uppdrag att hjälpa till med en speciell gåva. Det kan vara en födelsedags- eller inflyttningspresent, bröllopsgåva eller dopgåva; det kan vara avskedsgåva till en arbetskamrat eller en julklapp till de anställda.

– Jag gör en doptavla i trä med barnets namn, födelsedatum, längd och vikt ingraverat med en bild. Som en trevlig inredningsdetalj till familjens hem gör jag en namntavla som är lite av en hybrid mellan tavla, skylt och skulptur med allas namn utskurna tillsammans i trä.

Hemma i Härnösand kilar Jesper Bodin fram och tillbaka mellan designskrivbordet och gravyrverkstaden, hela tiden med nya idéer på gång.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna.

 

Annons