Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Inred med korgar – bara fantasin sätter gränsen

Korgar har blivit en populär inredningsdetalj. Men mycket av utbudet i handeln är massproducerat i stora fabriker och håller ibland låg kvalitet. Med Sahili vill Teresa Lackey lyfta fram kvaliteten och mångsidigheten i östafrikanskt hantverk vars stil och färgskala matchar skandinavisk design.

Östafrika tros vara platsen för mänsklighetens ursprung och sedan urminnes tider har folken längs Swahilikusten haft kontakt med människor från Arabien, Asien och Europa. Det märks inte minst i det lokala hantverket i Kenya som bär tydliga influenser från olika kulturer och traditioner.

– När man pratar om afrikanskt hantverk tänker nog många på knalliga färger, säger Teresa Lackey på Sahili.

Sahili betyder ”enkelt” och ”ljust” på swahili. Kollektionen från den afrikanska östkusten har en minimalistisk design och en jordnära färgskala i beige, sand och grått med inslag av oceanblått och gammelrosa som ligger nära skandinavisk formgivning.

Ett gränslöst bruksföremål

Tyngdpunkten i kollektionen är korgar, ett vardagsföremål som används i hela världen. Sett till hantverkstraditioner i Europa och Afrika används liknande tekniker vid korgtillverkning. Det är bara materialen som skiljer – nordisk näver och granrot mot afrikansk sisalfiber och milulugräs. 

– Det här är vackra och tåliga bruksföremål och man kan göra så mycket med korgar, säger Teresa och lämnar flera förslag:  

Korgar är dekorativa på bordet och fungerar både som fruktskål och flaskhållare. Sätter man ett glas, skål eller kruka inuti kan korgen användas som vas eller blomkruka. Korgar underlättar när man vill hålla ordning på allt från bestick, köksredskap, servetter och skafferivaror i köket till tvätt, handdukar och smink i badrummet. En korg med rediga handtag är oslagbar när utspridda leksaker ska samlas ihop.

Handgjord filt värmer skönt

Svenska konsumenter efterfrågar miljövänliga alternativ till massproducerade varor. Tillsammans med östafrikanska hantverkare skapar Teresa vardagsprodukter av naturliga eller återvunna material som alla är framtagna med omsorg och hänsyn till människa och miljö. Kenyas nätter är svala så det finns även en lång tradition av att tillverka värmande textilier i ull och bomull. Kollektionen av handgjorda plädar och filtar har samma milda färgskala som korgarna.

 – Alla tycker vi ju om att linda in oss i något mjukt och varmt för att kunna umgås utomhus under sena kvällar, säger Teresa.

Text: Maria Lindberg Howard

Annons