Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Dörrar 29 dec 2022

Innerdörren – mer stilsättande än vi anar

Trots att en stor del av interiören utgörs av dörrar som framträder tydligt i ramar av karm och foder, så nyttjas sällan dörrarnas stilpotential. Många väljer köksluckor med större omsorg, medan innerdörrarna påverkar hemmets karaktär mycket mer. Vi ber Viktoria Ström på Simply Oak, bjuda på kunskap kring dörrars design, material och egenskaper.

Efter en titt i de stora byggvaruhusen så konstaterar vi att många innerdörrar känns som ihåliga lådor av klena skivmaterial, lackade med intetsägande färger, eller klädda med träimitation. Därför är det en behaglig upplevelse när Viktoria visar oss det stora utbudet av massiva ekdörrar:

– Ek är ju ett både spännande och vackert träslag. De flesta förknippar det nog med styrka, exklusivitet och respekt. Det tar ju cirka 140 år för ett litet ekollon att växa upp och utveckla sina kvaliteter.

En annan fördel med träslaget är att dess ådring kan framträda lika elegant, oavsett i vilken färgton man laserar den.

– Ja, och om man har en viss look i hemmet, eller om huset har en tidstypisk stil, så kan man välja dörrdesign som stärker den stilen. Ekdörrarna finns i modern, klassiskt traditionell, skandinavisk design och andra stilar.

Viktoria understryker innerdörrars potential som inredningsdetaljer, och att de inte bara är en lucka som ska täppa ett hål.

Måttanpassat öppnar stora möjligheter

Den som bor i ett arkitektritat, gammalt eller på annat sätt unikt hus kan ha svårt att hitta passande dörrar. Det standardiserade utbudet på byggvaruhusen kan lätt bli fel till en annorlunda arkitektur, unik färgsättning, specialmåttade dörröppningar och takhöjder som avviker från standard.

-Många husägare och arkitekter uppskattar verkligen att vi gör dörrarna måttanpassade, tillägger Viktoria.

Det öppnar fria möjligheter för den som vill skapa unika dörröppningar i sitt hem, att då kunna få skräddarsydda ekdörrar och karmar.

Villanytt noterar att även handtagens design har stor påverkan på hemmets eller kontorets stil. Det blir som att prova olika smycken när vi jämför de cirka tjugofem olika handtagsmodellerna. En annan effektfull detalj är de dolda gångjärnen, som bara avslöjar sig i springan mellan karm och dörr, när den vidöppnas.

Osynliga egenskaper

Viktoria råder läsarna att värdesätta ljudisolering. Syftet med innerdörrar är ju till stor del att kunna utestänga ljud. Exempelvis från barnens lek, datorspel, TV, musik och glada samtal. På andra sidan dörren ska någon annan kunna läsa, studera, jobba, sova eller lyssna på något annat.

-Ja, och den massiva eken är naturligt ljudisolerande. Men, många väljer materialet för att det är förnybart. Och eftersom intresset för hållbarhet växer, så kommer de här dörrarna ha ett starkt bestående värde. Särskilt eftersom alla våra tillverkningsanläggningar drivs av solenergi.

Text: Tom Swales

Annons