Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 10 maj 2022

Högre funktion och stil med platsbyggd inredning

Det finns många fördelar med att specialbygga möbler och inredningar för rummet. Funktioner och format kan optimeras, medan ett unikt uttryck kan designas. Samtidigt kan tekniska automatiseringar, styrningar, mediautrustning eller belysning integreras elegant. Vi ber Max och Caroline Emilsson, på Hellohome i Göteborg, berätta mer om möjligheterna.

Poängen med att beställa en specialbyggd garderob, hallinredning eller mediamöbel handlar inte bara om funktion och måttanpassning. Många vill också ha något som förhöjer upplevelsen.

-Ja, många anlitar oss för att de sett vår designmässiga lekfullhet och kreativitet, i tidigare arbeten. Möjligheten finns ju att antingen få något mycket karaktärsfullt, eller något som smälter in i den befintliga miljön, förklarar Caroline.

I de flesta hem fungerar hallen bara som en passage, med standardskåp och hängare. Men genom att analysera utrymmet, platsbehovet av skor och kläder kan inte bara förvaringen optimeras, utan även hallen bli ett rum att vistas i.

Både fristående och fast

Platsanpassad inredning kan både vara fristående möbler, likaväl som fasta arrangemang mot vägg och tak, och ingår ofta i en större och enhetlig stil. Det ger en exklusiv känsla, och många mäklare kan vittna om att sådana inslag värderas högt på bostadsvisningar.

Max och Caroline presenterar förslagen som digitala 3D-illustrationer, vilket är tydligt, visuellt och förståeligt för beställaren.

– Många vill få stil och ordning på sin spretiga mediautrustning, genom att låta specialbygga en spännande väggmöbel med integrerade högtalare, spelare och TV-skärm. Videoprojektorer kan döljas bakom luckor som automatiskt öppnas när utrustningen slås på. Styrningar kan byggas in elegant, kopplade till fjärrkontroller och appar.

Utgå från känslan

Villanytt ber om råd för hur man ska tänka, när man planerar att beställa specialdesignad inredning.

-Fokusera inte på hur det ska se ut eller hur funktioner lösas. Tänk i stället på vilken känsla, stil och upplevelse du önskar. Utifrån det kan vi sen designa det som möter stil- och funktionsbehovet, tipsar Caroline.

Max tipsar om att även se möjligheterna i badrummet:

-Badrum är ofta mycket begränsade, och har ibland märkliga format. Där finns stora möjligheter att platsbygga kommoder, för att få stilmässig och funktionell perfektion.

Text: Tom Swales

Annons