Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Handel | Livsstil 17 maj 2024

Hela middagen på gallret med gasolgrill

Nu är våren i full blom och det är dags att förbereda inför grillsäsongen. Och det är gasolgrillen som vinner mark på villatomten. Isabella Kron på Bluegaz berättar varför gasolgrillen blivit så populär hos villaägarna.

Allt fler väljer gasolgrill framför kolgrill, berättar Isabella Kron på Bluegaz. Framförallt under pandemin ökade intresset när uteliv och utekök blev det nya svarta.

– Gasol är lika enkel att använda som en spis. Tryck in en knapp, tryck på vredet och sätt igång och grilla! Med en kolgrill måste du ha tålamod och du måste gilla konsten med det. Kolgrill är egentligen inget för nybörjare eller för dig som känner dig osäker. När vi pratar med våra kunder är det många som menar att de upplever gasolgrillen som mycket smidig. Bara att slippa vänta på att kolet ska börja glöda är skönt såklart, menar Isabella.

Gasolgrillen liknar spisen

Isabella berättar att förutom enkelhet och smidighet finns det också andra fördelar med gasolgrillen. Den stora grillytan gör det möjligt att få plats för ett större middagssällskap och dessutom kan de olika brännarna ha olika temperaturer.

– För en matintresserad är det såklart supersmidigt med olika temperaturzoner. Du kan faktiskt ha hela middagen på grillen. Bluegaz grillar har till exempel tre till fem brännare och fungerar därför precis som en spis med sina olika plattor eller zoner.

Ingen skillnad på smak

Det finns ett oförtjänt rykte om att äkta grillning bara kan ske på en kolgrill – allt annat är fusk. Vissa påstår också att det finns en skillnad i smak och att smaken blir rökigare på en kolgrill.

– Detta stämmer inte. Flera blindtester har gjorts och visar att det inte är någon skillnad. Det är inte kolet i sig som ger den karaktäristiska smaken utan det är fettet som droppar ner från köttet. Denna doftande rök sätter sig sedan i köttet och ger smak. Om du verkligen vill ha en rökig smak kan du investera i en röklåda eller rökspån istället. Och är du en supernörd ska du kanske till och med ha flera grillar, till exempel en rökgrill och en pelletsgrill.

Gasolgrill – rengöring

Att rengöra en gasolgrill är enklare än en kolgrill. Men det är flera komponenter som du måste hålla koll på. Isabella tipsar om att ta för vana att rengöra efter varje grillning – värm på lite så ramlar smuts och fett av.

– Jag vill också tipsa om att välja en grill i mellanprissegmentet och uppåt för att få en vettig grill. Billiga grillar håller tyvärr inte så länge. Läs på om olika varumärken, läs recensioner från användare och ta del av bäst-i-test-omdömen. Bluegaz produkter har flera gånger utsetts till Bäst i test, avslutar Isabella.

 

Text: Eva Rydinger

Annons