Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 13 maj 2022

Hållbart hantverk med anor från 1800-talet

Året var 1879 när David Anderssons farfars farfar började sin hantverksbana som tunnbindare. Det var på den tiden då det fanns en stenhuggare, en smed och en tunnbindare i varje by.

Hållbart, slitstarkt och gediget

Tre ord man förknippar med vattentunnor, stävor, sittbänkar, planteringstunnor och kar tillverkade av vackert åldrad ek. Ibland behandlade med linolja för bättre hållbarhet, ibland med tjärolja för en mörkare finish. Dock oftast levererade i sin naturliga färg och form. Men vad är det då med hantverkstraditioner som slår an hos människor i allmänhet, och hos en tunnbindare i synnerhet?

För att ta reda på det tog vi oss ett snack med David Andersson, verksamhetsansvarig på Varalövs Tunnfabrik. Han arbetar tillsammans med pappa Mats för att yrket ska leva vidare, och han gör det i egenskap av femtegenerationen tunnbindare.

—Det här är ett yrke som kan beskrivas som kreativt, utvecklande och varierande. Inte minst för den rent organisatoriska biten som jag verkligen gillar, men också för att vi ganska ofta får ta emot grupper som vi visar runt i den gamla fabriken som fortfarande står kvar sedan 1800-talet. Det är ett stycke levande historia vi rör oss i.

Att intresset för hantverk och olika hantverksyrken I högsta grad lever tror David beror hur vi människor lever, eller i alla fall vill leva. Han menar att hållbarhet är något som genomsyrar hela samhället och att alla branscher i viss mån följer trenden med att ”gå tillbaka till ursprunget”.

Tar vara på det som går

Att Varalövs Tunnfabrik erbjuder en rad olika produkter beror främst på en önskan om att ta vara på så mycket material som möjligt. Det som blir över efter tillverkningen av en vattentunna kan exempelvis bli delar av en bänk eller ett badkar.

—Det är också så att det finns väldigt många trädgårdsintresserade därute. Oftast vill man ha flera vattentunnor eller planteringskärl på tomten, gärna i olika storlekar, säger David.

David bästa hållbarhetstips

  • Behandla tunnor och kärl med linolja en gång per år
  • Glöm inte att borra hål för dränering i botten av planteringskärlen
  • Investera i en rejäl skärbräda tillverkad av ändträ, den är både skonsam för kökskniven och håller en evighet

Text: Petra Roman

Annons