Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 24 apr 2024

Gulliga gosedjur som du samlar på

Mjukt, gulligt och kramvänligt. Det är de tre kanske viktigaste egenskaperna för ett älskat gosedjur till ditt barn eller barnbarn. Men visst är det roligt om gosedjuret också har en egen födelsedag, sin egen dikt och många kompisar att samla på? Andreas Berglind på Ty Nordic berättar mer om det globala fenomenet beanie boos.

För dig som vill ge bort ett gosedjur till ditt barn eller barnbarn eller någon annan ung bekant finns det onekligen ett enormt utbud att välja bland. Vi vuxna kan ha en benägenhet att sålla och välja utifrån vad vi själva känner igen och tycker ser trevligt ut, men det är ju inte alltid detsamma som vad barnen har överst på sin önskelista.

Tilltalar barnens fantasi

– Mormor och morfar kanske går för den där klassiska bruna teddybjörnen, och inget fel med det. Men barnen gillar ofta färggladare figurer med lite starkare uttryck som talar mer direkt till deras härliga, gränslösa fantasi, säger Andreas Berglind hos Ty Nordic, som distribuerar olika serier av plysch- och gosedjur från den amerikanska tillverkaren Ty.

Ett bra exempel är gosedjuren beanie boos, som blivit något av ett globalt fenomen under de trettio år de funnits. Med sina stora ögon, starka färger och annorlunda mönster har de inte bara fångat miljontals barns hjärtan, de har också blivit populära att samla på.

Egen födelsedag och dikt

– Varje beanie boo har sitt eget namn och sin egen födelsedag och kommer med en egen liten dikt som det är roligt för barn och vuxen att läsa tillsammans. Det finns flera hundra beanie boos och ett antal nya släpps varje år.

För dig som letar efter en variation till det traditionella gosedjuret men gillar beanie boos utseende och känsla så finns några alternativ:

– Squishy beanies är rundade varianter som är ännu kramvänligare och även kan användas som kudde. Beanie balls är gosedjur i en mjuk bollform med en liten tyngd som gör att de kan kastas och alltid landar på fötterna. Slutligen finns för den unge inbitne samlaren mini boos, som är sex centimeter stora handmålade figuriner, som kommer i förslutna lådor och därmed alltid blir en överraskning.

Annons