Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 3 jun 2022

Gärdsgården – en älskad klassiker

Nordbornas kärlek till de traditionella gärdsgårdarna, rafteshägnen och trägrindarna tycks vara lika evig som stark. Det ökande intresset för den ohyvlade looken, där genuint hantverk och träets naturliga form syns, märks hos både villa- och gårdsägare. Villanytt tittar närmare på klassiska inramningar i gammaldags stil, tillsammans med Emil Svantes på Arvslindans hantverk i Djurås.

 Runt toppmoderna villor blir gärdsgårdar (även ”gärdesgårdar” eller ”gärsgårdar”) ett tydligt statement för traditon, och runt lantliga hagar och stugor tillför de en enhetlighet. Emil Svantes förklarar att äkta gärdsgårdar byggs utan varken spikar, skruvar eller ståltråd utan binds samman med vidjor av gran.

-Ja, när det utförs med rätt teknik så ger det en extremt hållbar sammanfogning. Även om det finns olika stilar i olika landskap, så är metoden densamma. Man kan anpassa gärdsgården till platsens stil och önskade funktion, och många förvånas över hur fint det kan bli till moderna hus och miljöer. Ett exempel på det, som många sett, är gärdsgården som vi byggt till Abba-museets balkong, berättar Emil.

För att komplettera den unika genuiniteten så smids gångjärnen, låsen och de övriga beslagen för hand. De bränns med linolja, enligt månghundraårig tradition, vilket ger hållbarhet och snart även en snygg patina, utan behov av framtida måleri.

-Vi hugger också en stor del av virket själva, tillägger Emil. Vi märker att många husägare vill investera det äkta, ekologiska och hållbara med en nära koppling till naturen.

Flera fastighetsmäklare intygar för Villanytt att köpare och spekulanter värderar en riktig gärdsgård högt, vilket också höjer marknadsvärdet. Om utförandet och valet av material är traditionsenligt, så vet folk att det kommer att hålla länge, utan större krav på underhåll.

Att välkomnas av en trägrind i gammaldags stil, av det hantverk som Arvslindan erbjuder, har en välkomnande och vänlig effekt. Ett värde som till och med fått mässhallar att beställa flyttbara gärdsgårdar, förklarar Emil:

– Ja, många upplever något avslappnande, tryggt och lugnande med den traditionella staketkulturen.

Rafteshägn är gärdsgårdarnas danska och skånska motsvarighet. De är högre, har tätt sittande lodräta störar och uppskattas mycket för att de ger både insyns- och vindskydd.

Text: Tom Swales

Annons