Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 16 apr 2024

Forever ljung

När du väljer ekologiska hudvårdsprodukter bidrar du till en hållbar värld – samtidigt som din hud mår bättre på ett sundare sätt. Erika Bjuhr hos Ljung of Lapland berättar mer om fördelarna med ekologisk hudvård och om de speciella egenskaperna hos arktiskt ljungextrakt.

Först: vad innebär ekologisk hudvård? En grundläggande definition av en ekologisk hudvårdsprodukt är att den inte innehåller några kemikalier eller syntetiska ämnen, som till exempel silikoner och mineraloljor, och heller inga petrokemiskt baserade ingredienser som paraffinolja. Istället består den av råvaror från växtriket som är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Fri från ”smörjberoendet”

När du väljer ekologiska hudvårdsprodukter bidrar du alltså till att minska såväl användningen som den ackumulerade mängden av gifter och kemikalier – och till minskade koldioxidutsläpp och klimatpåverkan. Men vad gör ekologiska produkter för skillnad för din hy?

– Ekologiska hudvårdsprodukter tillför huden näring, vitaminer och antioxidanter.  De ger bra balans till huden och stör inte den naturliga fettproduktionen och funktionen. När huden blir återfettad och återfuktad med naturliga ämnen klarar den sig bättre själv. När du går över till ekologiskt kommer du efter ett tag att märka att du inte behöver smörja in dig lika mycket och ofta. Du blir fri från ”smörjberoendet” kan man säga, berättar Erika Bjuhr.

Hon slår fast att med bra ekologisk hudvård behövs inte en uppsjö olika produkter för det dagliga behovet: En för rengöring, en för återfuktning och en för skydd i form av ansiktsolja eller ansiktscrème räcker gott.

Ljungextrakt skyddar och bevarar

Ljung of Lapland tillverkar ekologiska hudvårdsprodukter lokalt i liten skala i Sorsele i Lappland, och säljer till hela landet i sin webbshop. En specialitet är produkter som innehåller extrakt från ljungblommor skördade vid polcirkeln.

– Ljungextrakt har lugnande och anti-inflammatorisk verkan på känslig hud, och passar därför extra bra i hudvård för vårt kalla och torra klimat.

Forskning har visat att arktisk ljung även har en hämmande effekt på elastasenzymet som bryter ner hudens elastiska fibrer.

– Istället bidrar ursolsyran som finns i ljung till att förbättra hudens elasticitet, vilket gör ljungextrakt idealiskt för anti age-produkter.

Forever ljung?

– Nja, du kan aldrig föryngra din hud och få den evigt ung, men du kan fördröja åldrandeprocessen genom att välja rätt sorts – ekologiska – hudvårdsprodukter!

Text: Tobias Christoffersson

Annons