Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 28 jun 2023

Fördjupa upplevelsen med bättre ljud

Kan ljudet verkligen göra något för den totala film- eller musikupplevelsen? Och spelar det någon roll vilka högtalare och hörlurar man väljer? Vi vände oss till expertisen på Hembiobutiken där Sasha Motekalemi vägleder till rätt ljud.

Upptäck nya sätt att uppleva och njuta av musik och film genom riktigt bra ljud. Den uppmaningen vill Sasha Motekalemi skicka med till Villanytts läsare.

– Med bättre teknik och ett bra ljud fördjupas din filmupplevelse. Besök en butik och provlyssna dig fram så hör du skillnaden. En film blir intressantare, musik blir intensivare. Det finns filmer som jag aldrig skulle vilja titta på hemma – men med rätt ljud funkar det. Samma sak gäller musik.

Ta hem biokänslan

För att skapa riktig biokänsla med omslutande surroundljud krävs som ett minimum fem högtalare, menar Sasha. Detta kallas för en 5.0 setup. På detta tema finns olika varianter där 11.1.4 är riktigt avancerade surroundsystem som kräver ett större rum – ett biorum – för att komma till nytta.

– Många filmer och serier använder Dolby Atmos surround som ljudmix som kräver ett bra högtalarpaket med flera högtalare för att kunna uppleva så kallat objektbaserat ljud. Det ger känslan att placera sig själv i en bildbubbla. Du upplever den coola känslan att helikoptern hovrar i rummet, från höger till vänster. Eller att humlan flyger ovanför huvudet. Har man ingen plats för flera högtalare kan man välja en bra soundbar i stället som kan komma nära ovanstående surroundupplevelse.

Konsertupplevelse i vardagsrummet

Ett par bra högtalare kan också bokstavligt talat sätta dig på första parkett i konsertsalen. Målet är att skapa en ljudbild så att du kan uppleva ditt favoritband spela när du blundar. Så, vad ska man tänka på när man väljer högtalare?

– Vi frågar alltid efter vad högtalaren ska användas till och vilken typ av ljudkaraktär som kunden föredrar. Alla högtalare är bra just på sin sak. Ett varumärke kan vara mer musikaliskt framhävande som Triangle. SVS är mer punchiga med kraft och slag. Klipsch med sin retro-look är galanta för rockigare toner och utformade för det, berättar Sasha.

Hörlurar för olika ändamål
När det kommer till ljud och hörlurar finns det också klara skillnader att ha koll på
och är avgörande för upplevelsen när du lyssnar på musik, ser en film eller gejmar. Urvalet är brett för olika användningsområden, som till exempel trådlösa eller brusreducerande hörlurar och gaminghörlurar.

– Hörlurar finns verkligen i alla prisklasser. Alltifrån enklare varianter som passar för gymmet för 300 kronor till high end-lurar för 75 000 kronor, som fantastiska Hifiman Susvara. Ja, det beror verkligen på vad man är ute efter och våra experter på plats hjälper gärna till att hitta rätt.

Till Hembiobutikerna i Västra Frölunda och Sundbyberg kommer kunder som är intresserade av allt från minsta grej till stora, integrerade projekt som behöver hjälp med installationer.

– Alla som jobbar här är entusiaster och brinner för bättre ljud- och bildupplevelser. Passion och kunskap finns i våra väggar sedan tjugo år. Fråga oss gärna så kan vi guida dig till rätt ljud, avslutar Sasha.

Text: Eva Rydinger

Annons