Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 17 nov 2023

Fördelarna med nya generationens golvbrunnar

I nästan ett sekel har vi trampat på golvbrunnens galler när vi duschar. Och lika länge har kaklingen krävt mängder av fogar och skarvar runt golvbrunnen, för att få fallet mot mitten. Men allt fler upptäcker fördelarna med de moderna, väggnära och ibland dolda brunnarna. Villanytt ber Dan Kjellström på Jafo förklara mer om dessa avlopp, som ofta förknippas med märket Unidrain.

 Dan berättar att väggnära linjeavlopp alltmer har kommit att bli en självklarhet bland design- och inredningsintresserade.

-Ja, golvbrunnar har länge betraktats som något nödvändigt ont. Inget som kunnat bidra till inredningen, designen eller stoltheten över badrummet. Men med de nya designlösningarna vill allt fler lyfta fram sitt snygga linjeavlopp, eller integrera det till osynlighet i klinkerläggningen.

Idag behöver avloppet inte ens ha ett brunnsgaller, utan kan vara täckt av en elegant panel som omges av en smal och öppen spalt, vari vattnet rinner ner. Även om spalten bara utgör en smal linje runt panelen, så kompenseras det med längden och sväljer alltså vatten med stor kapacitet. Men, vill man hellre ha ett galler över en linjär brunn så finns många innovativa hålmönster att välja bland.

Lyfta fram eller osynliggöra?

Ett populärt sätt att ”highlighta” ett modernt duschavlopp är att välja karaktärsfärger och material som avviker från golvet. Dan visar oss Unidrains färgval för brunnar med täckande panel:

-Mässing och koppar är omtyckta, och kombineras gärna med samma färg på badrumskrokar, duschskrapa, toalettborste och tvålhylla ur serien Reframe Collection. Det blir som ett exklusivt och genomgående designtema. De som däremot inte vill låsa sig till ett tydligt färgtema väljer gärna svart eller polerat stål. Det ger mer frihet i val av övrig inredning, tillägger Dan Kjellström.

Den som hellre vill ha ett näst intill osynligt golvavlopp kan montera en egen panel, av golvets klinkermaterial, på en så kallad custompanel.

Tätare och renare klinkergolv

De moderna golvavloppen har inte bara estetiska fördelar, utan även funktionella styrkor: Genom att linjeavloppen oftast placeras intill en vägg så krävs bara golvlutning åt det hållet.

-Ja, och då kan klinkersättningen göras med färre skarvar och fogar, vilket gör golvet både tätare och lättare att hålla rent. Dessutom slipper man stå på golvbrunnen när man duschar, avslutar Dan.

Anledningen till att många förknippar avlånga och paneltäckta golvbrunnar med Unidrain beror på att de var tidiga med idén och att deras avlopp vunnit designpriser.

Text: Tom Swales

Annons