Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi | Tak 29 mar 2024

Fördelarna med ett solcellstak

För dig som vill skaffa solceller och samtidigt bygger nytt eller står inför en takrenovering: Ett solcellstak kan bli en klokare och garanterat snyggare lösning. Karl-Kaspar Kotisse på Solarstone berättar mer.

Ett solcellstak är ett tak där solcellerna är integrerade i takskiktet. Istället för att montera en solcellsanläggning på taket blir dina solceller en del av själva taket.

Ett takarbete istället för två

– Har du ett fem år gammalt tak i bra skick på ditt hus, eller om din takvinkel är mindre än 18 grader, är ett solcelltak inget alternativ för dig. Men om du bygger nytt eller står inför en takrenovering är sannolikheten stor att ett solcellstak kan bli både den billigaste och den effektivaste lösningen, säger Karl-Kaspar Kottisse på Solarstone, ett estniskt företag som har utvecklat två nyskapande modeller av solcellstak och levererar till hela Skandinavien.

Så kan även vara fallet om ditt tak är i bra skick men 15-20 år gammalt.

– En solcellsanläggning som monteras på ditt tak har en livslängd på i genomsnitt 25 år. Vad händer om du behöver renovera ditt tak inom den tiden? Att göra stora takarbeten med en solcellsanläggning uppe är i princip omöjligt, eller åtminstone väldigt komplicerat och kostsamt. Då är en investering i ett solcellstak idag en bättre affär.

För dig som bygger nytt är den stora fördelen med ett solcellstak att du inte behöver investera i både ett nytt takskikt och en solcellsanläggning, och att du bara behöver få ett takarbete gjort, inte två. Färre arbetstimmar, mindre material- och resursåtgång.

Som hela paneler eller takpannor

Vid sidan av ekonomin har ett solcellstak även estetiska fördelar.

– Ett integrerat solcellstak smälter helt och hållet samman med husets arkitektur, det syns över huvud taget inte att du har solceller. Våra två lösningar Solar Full Roof och Solar Tiled Roof erbjuder två smakfulla lösningar som går att anpassa till ditt befintliga hus eller din husdröm om du bygger nytt. Solar Full Roof är större moduler bestående av integrerade solcells- och aluminiumpaneler, Solar Tiled Roof består av moduler formade som flata takpannor, varje modul ersätter 5-6 takpannor av standardstorlek, säger Karl-Kaspar.

Båda systemen monteras direkt på takbjälklagets läkt precis som vanliga takpannor eller motsvarande material. Slutligen: Ett solcellstak måste inte innebära att du har solceller över precis hela taket.

– Du behöver bara installera så mycket solcellseffekt som du har användning av. På den yta där du inte har nytta av takmoduler med solceller monteras exakt likadana moduler utan solceller. Sömlöst och snyggt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons