Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 14 maj 2024

Fördelarna med ett klassiskt plåttak

Lång livslängd, trygg täthet och lätt att montera solceller på. Det är några av fördelarna med ett plåttak, att överväga för dig som ska byta tak eller bygga nytt. Men det är skillnad på plåttak och plåttak: Anders Högberg på Anders Bygg & Plåt rekommenderar ett klassiskt plåttak och förklarar varför.

Ska du bygga nytt? Eller är det dags att lägga om taket? I båda fallen är du i så fall sannolikt full av tankar på vilken sorts tak du ska välja. Investeringen är stor, beslutet viktigt. Och faktum är att det även finns ett tredje fall då bör tänka över ditt tak: Om du står i begrepp att installera solceller.

– Oavsett vilken sorts tak du har, tänk på att skaffa koll på takets skick innan du monterar solpanelerna. Är ditt tak 20-30 år gammalt bör du absolut se över underlaget. Behöver det bytas inom de närmsta 25 åren så är det bäst att du gör det innan solcellerna kommer upp, så du inte tvingas ta ner dem igen, renovera taket och sen montera solcellerna en gång till, säger Anders.

Håller upp till 70 år

Ett plåttak har flera tydliga fördelar. De tre kanske största är kanske livslängden, hållbarheten och tätheten.

– Ett välgjort klassiskt plåttak kan hålla i upp till 70 år. Väl underhållet tål det allt väder och vind och alla temperaturer. Ett dubbelfalsat plåttak är också garanterat helt tätt, inga fogar eller pannor som kan lossna eller spricka. Investeringen är lite större, men inte dyrare sett över tid.

En fjärde fördel: Plåttak är ett bra tak att ha solceller på:

– Plåttak är som sagt täta, du behöver inte vara orolig för att något ska spricka under när solcellerna är uppe. Solpanelerna är i regel också lättare att montera på ett plåttak: Du behöver inte som vid tegeltak lyfta på pannor och skruva fast undertill, utan fästena fästs direkt i plåtens falser.

Underhåll då? Ett plåttak behöver målas vart sjunde till tionde år, och liksom andra taktyper rengöras från alger och påväxt vid behov.

Klassiskt hantverk

Allt vi så här långt har sagt om plåttak gäller så kallade klassiska plåttak. Det är nämligen skillnad på plåttak och plåttak.

– Med klassiska plåttak menar jag bandtäckta, dubbelfalsade plåttak. Det är det enda jag arbetar med, det är äkta hantverk och för det krävs att du är utbildad plåtslagare. Idag finns flera billigare snabbvarianter, där plåtarna inte falsas utan sätt ihop med klicksystem, som vem som helst kan göra. Då de här taken har många fler skarvar ökar risken för otätheter, särskilt vid genomföringar som skorsten och vinkelrännor.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons