Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 9 mar 2021

Fler villahushåll investerar i spabad på tomten

Ett spabad på altanen är något som allt fler villaägare drömmer om. Många har redan förverkligat drömmen och använder sina hemmaspa flitigt för lek, trivsel och relax. Att både populariteten och efterfrågan växer kan bland annat Sveriges största e-handlare av bygg- och trädgårdsprodukter, Bygghemma, intyga.

Anledningen till att fler skaffar spabad än pool handlar inte bara om att det är prismässigt överkomligare. Många väljer det som tar minst trädgårdsyta i anspråk, medan andra föredrar spabadet för att få mindre underhållsarbete och lägre energikostnader. Och även om man avser att sänka nerbadet i marken så blir grävarens ingrepp betydligt mindre än att bygga en nedsänkt pool. Och har man inte intresse för de mer fysiska aktiviteterna som en pool möjliggör, så är ett hemmaspa absolut det lämpligaste valet.

Vanliga frågor om spabad

Bygghemma tar dagligen emot frågor av folk som funderar på någon form av utespa på tomten. Marlene i kundtjänsten berättar:

–Många vill veta vilka övriga prylar som behövs till ett hemmaspa. Ett täckande skydd bör man exempelvis ha, för de stunder då  inte används. Det kan också vara trevligt och skönt med en utedusch. Och såklart behövs rengöringsmedel för att hålla spabadet fräscht. Vi har ju alla produkter så vi ger gärna tips och råd.

En annan vanligt förekommande fråga är hur spabadet lämpligast placeras på tomten. Louise i Bygghemmas kundtjänst råder att man bör placera sitt hemmaspa på ett stabilt underlag.

–Vi erbjuder bland annat trädäck som man bygger upp själv, och som håller för spabadets tyngd. Då får man även en trevlig yta runtomkring, för umgänge och relaxstolar.

Form och utrustning

Skillnaden mellan vad man kan, eller inte kan, göra i pooler respektive spabad är också avgörande. Spabadens mindre storlek bör inte ses som en begränsning, utan dess utformning och munstycken ger desto fler användningsområden. Det håller kundtjänstmedarbetaren Stefan med om:

–Ett spabad är idealiskt för avslappning, umgänge, massage och även viss lek för de små. Det är försett med ett antal forgjutna sittplatser, som gör både liggande och sittande extra bekvämt och stadigt. Dessutom finns ofta ett belysningssystem som gör badstunden stämningsfull. De flestahar även en wifi-uppkopplad musik- och ljudanläggning.

Snabb uppvärmning

En annan stor e-handlare av spabad är Trademax. De upplever att fler villafamiljer nu har insett att kostnaderna och underhållskraven för ett hemmaspa är betydligt lägre än de tidigare trott:

–Dessutom är de enkla att installera. Ett stadigt plant underlag, en elanslutning och vatten är allt som behövs. Jämfört med en pool så värms vattnet snabbare upp i spabadet, och reningssystemet ser till att det blir bakteriefritt. Det är en fantastisk investering för både kropp och själ. Dels ges utemiljön en lyxig stämning, och när man njuter i badet så försvinner all stress.

Annons