Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Fler måttbeställer bord till svåra kök

När inget av möbelbutikernas bord ryms i köket så blir den enda lösningen att låta specialbeställa ett bord. Men, å andra sidan så får man då friheten att verkligen beställa ett designbord som tillför mycket karaktär i hemmet. Villanytt pratar med Thomas Philipsson, på Philipssons snickeri i Saltsjö-Boo, om vilka valmöjligheter och fördelar som måttbeställda möbler medför.

Efterfrågan på måttbeställda bord ökar, och Thomas Philipsson har fler förklaringar.

-I storstäderna byggdes många smala funkiskök under en period, och där blir det väldigt trångt med vanliga bordsbredder på 85–95 centimeter. Samtidigt så ökar intresset för design, och många önskar sig därför ett bord som skapats för den egna stilen, boytan och inredningen. Samtidigt finns idag ett starkt hållbarhetstänk, och då ser många investeringen i ett riktigt bord mer långsiktigt. När de dessutom upptäcker att vi bygger borden av delvis återbrukat virke, så känns det rätt för många.

Mycket av det kraftiga virket kommer från äldre väggar, golv och bjälklag, som rivits ur centrala fastigheter, i samband med att stora vindar omvandlats till bostäder.

Inspiration och samlande av exempel

Behovet av måttbeställda bord, uppstår ofta när människor flyttar in i nya bostäder, med nya format.

– Ja, och efter ett långt sökande på Pinterest, Instagram, Google och nätbutiker så inser man att borden man gillar inte finns i de mått man behöver. Eller, så älskar man enskilda detaljer, från helt olika möbler, som man skulle vilja kombinera i ett och samma bord.

Sökandet, inspirationen och de samlade bilderna från nätet är ett bra sätt att konkretisera och formulera vad man själv önskar sig.

-Visst. Då har man ett bra underlag när man kontaktar oss på snickeriet, tillägger Thomas.

Metall, trä, lacker, vaxer, glas

På frågan om vilka egenskaper som man kan använda för att skapa ett bord med personlighet, svarar Thomas:

-Dels kan man välja mellan en stor bredd av material, däribland recyklat virke med mycket karaktär. Man har också en stor frihet när det gäller metalldelar som laserskärs av vår nära samarbetspartner, specifikt för den aktuella möbeln. Samma frihet finns när det gäller pulverlackering och glasskivor. Vi arbetar även med mycket speciella ytbehandlingar, som särskiljer oss från många snickerier i Norden.

Thomas framhåller flera polyuretanlacker och hårdvaxer från USA, som inte finns i Sverige. Glansvärdena finns i ett brett spektrum, från spegelblankt till så matt att behandlingen inte syns men ändå skyddar. Han nämner att många beställare gillar deras ”chalk-paint”.

-Ja, det en kalkbaserad färg som ger en skönt kritig upplevelse, som är mycket omtyckt i kombination med ljusa vaxer som framhäver träådringen. Även milky paint är ett populärt val, som inte behöver skyddas med vax. Men, som beställare behöver man såklart inte kunna de här termerna eller materialen. Vi lyssnar, vägleder och visar färgprover så att kunden kan vara trygg i sin beställning.

Text: Tom Swales

Annons