Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål | Sport 8 mar 2022

Fjällbacka lockar med anrik golf

Snart säsongsdags för att putsa klubborna. Fjällbacka GK rustar greenerna som bäst och förbereder sig för en härlig golfsäsong. Klubbchefen Ture Eriksson är entusiastisk och ser fram emot tillströmningen av gästande golfspelare – utan begränsningar.

När våren kommer vaknar Fjällbacka. Den fantastiska skärgården bjuder in till båtliv, fiske och surfing. Men också golf. Fjällbacka GK har en lång tradition som golfbana belägen i den vackra dalgången, och anlades redan 1967. I början av sjuttiotalet var det en anspråkslös bana. Men idag är den rankad bland de 50 bästa i Sverige och här anordnas i maj den prestigefyllda Tourtävlingen Stora Hotellet Fjällbacka Open, där många etablerade stjärnor på Europatouren har tävlat.

– Äntligen vågar vi se fram emot en normal säsong med tävlingar och gästande spelare, säger Ture Eriksson.

Lång säsong

Banan genomgick en ombyggnad 2005/06 av både greener och greenområden. Det gör att spelarna har tillgång till en i jämförelse extra lång säsong. Vanligtvis öppnas banan i mitten av mars och är spelbar fram till mitten på december.

Ture Eriksson berättar att banan passar alla typer av spelare. Den är förhållandevis inte lång och inte heller så kuperad, därför trivs även äldre personer på banan. Samtidigt får de som är riktigt duktiga sina utmaningar vid greener och greenområden. Och som nybörjare kittlas man av att spela över den glittrande Anrås-älven som slingrar sig runt banan och mynnar ut i havet, precis bortanför golfklubben.

– När banan byggdes på sextiotalet, fanns det mindre mark att jobba med, därför går banan förhållandevis snabbt att ta sig runt. Därför ligger också utslagen nära föregående håls green och det blir inga långa transporter. Dessutom är det aldrig besvärligt att leta boll då banan inte har högt gräs som en hedbana har. Men Anrås-älven tar en del bollar såklart, skrattar Ture Eriksson.

Golfbanor i närheten

Den som vill prova andra golfbanor i Fjällbackas närhet har flera trevliga banor att välja på.

– Närmast oss är Mjölkeröd, 1,5 mil norr om oss, en park- och skogsbana. Lite längre bort ligger Strömstad och Dynekilen. Söderut hittar man till exempel Sotenäs och Torreby. Det är häftigt, även om vi är ute på landsbygden, ligger banorna nära varandra, säger Ture Eriksson.

Så var bor man? Fjällbacka GK har ingen egen stugby men en camping finns alldeles nära för den som kommer med husbil eller husvagn.

– Vi jobbar i nära samarbete med vandrarhem och hotell i närheten. Stora hotellet i Fjällbacka är givet och även Tanumstrand Konferens. Så om någon i sällskapet inte spelar golf kan man njuta av omgivningar, spa och bad istället, avslutar Ture Eriksson.

Text: Eva Rydinger

Annons