Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Fem färgtrender att ha koll på

Vad säger färgexpertisen om hur hemmets rum ska målas? Kristina Skantze, Creative Director på onlinefärgbutiken Gebenna, berättar om årets trender för de olika rummen, färger inspirerade av naturen.

När vi gick in i år 2024 lämnade vi allt mer de neutrala tonerna. Nu vågar vi mer kulörta nyanser och hämtar toner från naturen, vattnet, allt som är levande. Miljötänk, hållbarhet och återbruk påverkar också färgpaletten med jordiga och organiska kulörer.

– Vill man veta mer om kulörtrender finns Gebennas guider, färghjul och moodboards på nätet. Mitt tips är att beställa hem färgprover och provmåla innan du sätter igång. Det är enkelt att handla färg och tillbehör online, menar Kristina Skantze.

 1. Vardagsrummet
  Den generella trenden är mer brända, lugna, jordnära toner tillsammans med inredning i terrakotta. Kombinera gärna med någon av årets ljusare färger som den lekfulla lila-greige, som till exempel vår Subtle Shadow, vilket är en av Årets Färger 2024. Andra alternativ är att välja en mjuk, feminin rosa alternativt en brungreige ton. Den greige-lila tonen ersätter det klassiska gråa, en basfärg med lite extra piff på väggarna. Djupa nyanser som grönt, blått och dämpade ockratoner är en annan tydlig trend.

 

 1. Köket
  Fortfarande ska färgvalet vara lite minimalistiskt, men det ska samtidigt vara personligt. Något ska sticka ut, en udda detalj. En tydlig trend är att behålla väggfärgen i bruten vitt eller beige, men att måla köksluckorna. Min favoritkulör som jag vill puffa för lite extra är Catalina, en mörkare turkos kulör som passar för köksluckor. Kombinera denna med en bruten vit, ljusare greige eller mörkare antracitgrå. En annan kökstrend är den röda inriktningen där vi tagit fram en murrig, vinröd färg som fungerar fint i kombination med svarta eller gråa detaljer för effektens skull.

 

 1. Badrummet
  Även i badrummet är det naturens jordiga toner som har tagit sig in. Salviagrönt, beige och ljusbrunt. Dova och subtila rosa toner. Men våga också det lite lyxiga med svarta nyanser och andra djupa färger i kombination med levande organiska material. Tillsammans med koppar och mässing skapar det en mjuk atmosfär. Det honungsgula badrummet med färgen Honeydew i fokus, är också något att ha koll på. Den värmer som solen i Sydeuropa.

 

 1. Sovrummet
  Sovrummet är ett rum för avkoppling. Här kan man med fördel satsa på mörka toner med en twist. Välj att gå med dämpade röda toner som ger en harmonisk, rogivande känsla. Mörk, murrig bordeaux som färgen Painite sänker pulsen, i kombination med andra harmoniska kulörer. Ett tips är att måla med samma kulör på väggen som lister, tak och möbler. Lek med glanstalen och ha 5 på väggen, men 30 på lister. Då skapas en ett monokromt färgspel och en känsla av vilsam oändlighet.

 

 1. Barnrummet
  Låt barnen vara med och bestämma hur barnrummets väggar ska se ut. Tänk grafiskt eller måla lekfullt och levande, skarpt eller suddigt. Du kan rita för hand eller använda mönstermallar och schabloner. Dinosaurier, enhörningar, elefanter … men det finns plats för den svenska skogens djur också. Våga göra något nytt och tröttnar du, måla över. I barnrummet kan du ta tillvara på gamla färgslattar och skapa vilka mönster som helst.

Text: Eva Rydinger

Annons