Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil | Okategoriserade 21 nov 2021

Fågelmat som inte skräpar ner eller sprider smitta

När insekterna är borta har fåglarna svårt att hitta mat. Utfodring av fåglar spelar en viktig roll i Norden, då födointaget i naturen är svagt under den långa och kalla vintern. Frön som ramlar ner på marken kan sprida smitta till andra fåglar och djur, så en näringsrik fettstång är något fåglarna själv skulle välja.

Regelbunden vinterutfodring hjälper fåglarna att klara vintern. Starta gärna på hösten när fåglarnas näring i naturen minskar. Rätt näringsintag är viktigt under krävande vinterförhållanden.

– Olika fågelarter har olika favoriträtter. Fett/talg är ett av de mest populära för många arter, säger Carola Haarala, som arbetar på Eläinruoka Lemmikki i Finland. Det är både smakrikt och näringsrikt.

En ny innovativ och förbättrad konkurrent till talgbollar är stängerna som inte har något nät som fåglarna kan fastna i och inte smular och skräpar ner så att fåglar och andra djur trampar omkring i det och bajsa. Det sprider lätt smitta.

– Dessa produkter har vi utvecklat för vildfåglar i den nordiska regionen, säger Carola, för att de skall få den energi de behöver för att klara vintern och snabbt komma igång på våren med att förbereda sig för häckning. Produkterna har högt energiinnehåll, med viktiga fetter och proteiner. Vi använder inte palmolja, smakämnen eller färgämnen.

Sluta inte för tidigt

Carola påpekar att vi inte får sluta för tidigt med att mata fåglarna på våren. De behöver näring under häckningstiden och innan alla insekter börjat surra omkring. Vatten är inte lika nödvändigt att ställa ut under vinter som på sommaren då vädret kan vara torrare.

Häng upp fröstängerna på ett för fåglarna lämpligt ställe. Du kan även skjuta pinnar genom stången så att fåglarna har sittplats för att underlätta fåglarnas lunchtid.

  • Fågelmatstängerna finns i olika smaker och när du skapar en plats för fåglarna att hitta mat har du dessutom möjlighet att lära dig vilka arter som kommer till ditt närområde, säger Carola.

När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar och snår i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter.

Att hjälpa fåglarna att hitta mat under vinterperioden gör fåglarna gott men är också ett stort nöje och skådespel för dig som älskar naturen.

Text: Sabine von Borgstede

Annons