Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 8 dec 2023

Experttips för lyckad badrumsrenovering

I värsta fall kan en badrumsrenovering bli som en jobbig period där allt går fel. Men i lyckade fall blir det en positiv upplevelse som resulterar i ett drömbadrum. Genom att följa expertens gyllene råd, så blir även din badrumsrenovering en rolig resa. Vi vänder oss till Patrick Martinez på Martinez Totalentreprenad i Göteborg, eftersom de har de nöjdaste kunderna enligt Reco.

Badrumsrenoveringar är mer avancerade än uppfräschningar av andra rum. Många yrkeskunskaper krävs, det lilla utrymmet förutsätter perfekt logistik och dessutom omfattas våtrum av fler säkerhetskrav och materialkunskaper.

-Ja, därför bör man anlita en entreprenör som är specialiserad på just badrumsrenovering och gör det varje dag. Uppdraget kommer att involvera flera hantverkare, och därför bör du välja det företag som erbjuder en konstant projektledare. Då vet du alltid vem du ska framföra frågor och önskemål till. Det här uppskattar våra kunder mycket, eftersom det blir smidigare och tryggare, förklarar Patrick som ofta leder projekten.

Behörighetet och kompetenser

Innan ett företag skickar ut sin representant för att titta på jobbet, så bör du fråga om de har alla behörigheter, menar Patrick:

-Vill man veta hur symboler för ”Behörig våtrum” eller ”säker vatteninstallation” ser ut, så kan man se det på martinezbygg.se. Om du vill kolla om ett företags garantier är värda något så kan du fråga Byggkeramikrådet om firmans behörighet, och kolla på Bolagsverket om företaget har funnits en tid. Du kan dessutom ringa Kronofogden eller ett kreditupplysningsbolag och fråga om entreprenören har anmärkningar.

Patrick tycker att husägare ska fråga entreprenören om det är en behörig hantverkare eller bara en säljare som kommer för att räkna på uppdraget.

-Saknas den tekniska kompetensen och praktiska erfarenheten så kan en säljare aldrig bedöma alla förutsättningarna. Om oväntade hinder upptäcks när rivning och arbete är i gång, så kan projektet kosta dig mer än väntat. Sådana överraskningar slipper våra kunder när jag, som är tekniskt behörig, kan kontrollera var avlopp, vattenledningar, el och ventilationskanaler går. Det betyder att det fasta priset alltid gäller, säger Patrick på Martinez Totalentreprenad.

Undvik olämpliga material

Ett annat tips är att inte köpa material, förrän du har valt renoveringsföretag. Det blir ofta mer riskfritt, ekonomiskt, kompatibelt och funktionellt om du följer deras råd om var kakel, klinker, kranar, blandare, belysningar, inredningsdetaljer och möbler bör köpas. Fråga också vilka egenskaper produkterna ska uppfylla för att passa projektet.

-En annan fördel när kunder köper material efter samråd med projektledare som mig, är att de slipper ha allt material parkerat i hemmet under hela projekttiden. Då kan vi i stället sköta logistiken, och synka alla leveranser, och eventuella specialtillverkningar. Då blir kundens hem mindre påverkat.

Se också värdet i en entreprenör som vågar avråda och påpeka olämpliga önskemål.

-Anlitar du ett proffs så ska du kunna lita på att hans råd är för ditt eget bästa. Jag avråder exempelvis alltid från helt vita eller svarta kakelfogar. De kommer att missfärgas efter en tid, kräva upprepade rengöringar och irritera dig. Som kund kan det också vara bra att få veta fördelarna med att välja större kakel- och klinker plattor, och därmed få färre fogar. De goda råden ger dig ett badrum som består i värde och trivsel mycket längre, avslutar Patrick på Martinez Totalentreprenad.

Text: Tom Swales

Annons