Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Måleri/Tapeter 23 mar 2022

Etik och funktioner blir viktigare i tapettrenderna

Att välja tapeter handlar inte bara om den visuella upplevelsen. Allt fler konsumenter frågar om plastinnehåll, färgäkthet, täckförmågan eller om tillverkningen haft någon negativ påverkan på natur och människor. Sissa Sundling är Head of Design på landets största tillverkare, Boråstapeter, och hon lär oss gärna mer.

Som designer brinner självklart Sissa Sundling för looken, men lyfter gärna upp många fler viktiga faktorer kring tapeter:

–Ja, till exempel funktionella egenskaper. När man ska tapetsera själv, i sitt eget hem, kan det förenkla om man kollar efter begreppet ”EasyUp”. Sådana tapeter är jätteenkla att sätta upp. Eftersom de är täckande så behöver inte skarpa mönster på den gama bakomliggande tapeten målas över. Dessutom så behöver man inte limma själva tapeten eller låta den ligga och svälla, utan man limmar bara på väggen, sätter dit tapeten och renskär ändarna. EasyUp gäller nästan hela vårt sortiment, inom alla stilar och tapettrender. Vi utvecklade den märkningen, som nu blivit ett etablerat begrepp i branschen för opaka nonwoven-tapeter.

Etik och miljö

Om man vill göra sjysta, etiska och miljöfrämjande tapetval så kan man kolla om tillverkaren har någon miljöpolicy. Villanytt passar på att kolla miljövärdena hos Boråstapeter och vi ser då att pappret i tapeterna kommer från nordeuropeiskt hållbart skogsbruk. Fabriken i Borås har dessutom investerat i egna reningsverk.

–I våra non-woven-tapeter finns inte heller någon vinyl, inga klorerade kolväten eller mjukgörare som läcker ut i naturen eller inomhusmiljön, tillägger Sissa. 

Simulatorn visar det tapetserade rummet

En våd kan ge ett harmoniskt intryck, när man ser den i butiken, men den kan upplevas som något helt annat när den upprepas på väggen. Då är en digital tapetsimulator ett mycket användbart verktyg.

–Ja, tapetsimulatorn på vår hemsida gör det enklare för konsumenter och inredare att välja färg, mönster och kollektion och få en bild på hur tapeten upplevs i olika rumsmiljöer.

Sansade val håller länge

Man bör tänka på att om man väljer en tapet som är extremt trendig, har seglat upp snabbt i inredningsmodet, eller är riktigt utmärkande så är risken större att man tröttnar på den snabbare.

–Ta gärna intryck av inspirerande, nyskapande och härliga influenser, men våga vara lite sansad när du väljer så kommer du troligen älska den längre. Eftersom vi är så stora så har vår design stort genomslag, men vi är försiktiga så vi inte driver fram ett ständigt bytande av tapeter. Vi vill att man ska trivas länge med tapeterna, och även att våra designs ska hålla länge i kollektionerna, avslutar Sissa.

Text: Tom Swales

Annons