Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 28 jun 2023

Eda Golfklubb lockar i ett naturskönt gränsland

Sommarsäsongen lockar golfspelaren att upptäcka banor runt om i landet. Natursköna Eda Golfklubb i Värmland, nära norska gränsen, är inget undantag. Klubb- och banchefen Fredrik Karlsson menar att det är naturen och tillgängligheten som lockar.

Äntligen har tjälen gått ur marken och värmländska Eda kan öppna upp 18-hålsbanan, en golfbana belägen alldeles nära norska gränsen. Banans klubbchef Fredrik Karlsson är född och uppvuxen på andra sidan rangen:

– Många återkommer hit för naturen och lugnet. Här spelar man med sjön Hugn i blickfånget från banans alla hål. Och ja, det finns en hel del bollar i sjön, skrattar Fredrik.

Ingen stress på banan

Golfbanan i Eda är en kuperad, blandad park- och skogsbana som omges av sjön Hugn. Fredrik menar att det är den vackrast belägna golfbanan i Sverige.

– Att golfa här är en del av en naturupplevelse. Det är också lätt att hitta en tid för att komma ut och man behöver inte känna sig stressad. Klubbhuset ligger mitt i banans centrum och det är enkelt att välja oavsett hur många hål man vill spela, berättar Fredrik.

Nära norska gränsen

Närheten till Norge och gränshandeln lockar många golfare till Eda. Många tar en paus från golfbanan och besöker gärna Charlottenberg som lockar många norrmän över gränsen, med sin shopping. Och de lockas även att spela på Eda. Samma sak gäller golfsugna svenskar som gärna spelar golf på båda sidorna av gränsen.

– En av Norges bästa banor Kongsvinger ligger bara en knapp timme bort. Men sedan har vi såklart andra närbelägna golfbanor i Värmland som är trevliga att besöka som Arvika och Årjäng till exempel, säger Fredrik.

För den som vill ta en paus eller inte spelar golf är omgivningarna värda att upptäcka, menar Fredrik.

– Värmlands största naturreservat Glaskogen finns inom räckhåll med 30 mil vandringsleder. Det är inte heller långt till mysiga Arvika eller fredsmonumentet på Morokulien. Eda Glasmuseum och Eda Skans Museum i Åmotfors är andra utflykter som är populära att göra, berättar Fredrik.

Boende på golfklubben

För den som söker boende i närheten av banan erbjuder klubben golfpaket med övernattning, greenfee och middag. Herrgårdsannexet ligger bara 50 meter från tee på första hålet.

– I annexen har vi två hus med självhushåll och lägenheter med 2–6 sängplatser. Här trivs både familjer och golfgängen som gärna återkommer varje år. Det finns också ett hus med vandrarhemsstandard. Bo hos oss och prova på Eda och alla trevliga banor runtomkring! tipsar Fredrik Karlsson.

Text: Eva Rydinger

Annons