Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 6 dec 2022

Drömsk mystik på väggen ger spännande rum

När måleri och bildkonst har kraften att påverka rummet så blir tavlan inte bara ett titthål in i en annan värld. Den målade världen kan också sätta sin prägel på hela rummet, som tavlan hänger i. Konstnären Gabriella Marmbrandt målar drömska och poetiska motiv som har gjort många interiörer intressantare, rogivande, spännande och skönt mystiska.

I Gabriella Marmbrandts bildvärld möter vi dansöser i böljande klänningar, havslandskap i drömliknande färgtoner, kraftfulla örnar och vargflockar. I många av motiven låter hon djur och människor framträda, skickligt och realistiskt, mot en stor abstraherad och färgskiftande bakgrund som sätter stämningen.

– Ja, jag börjar nästan alltid att arbeta med bakgrunden, där jag intuitivt bygger upp en känsla. En viss kulör får oftast dominera, men i många mjuka skiftningar, från ljust till mörkt. Stämningen i bakgrunden inspirerar och väcker bilder inom mig. Till exempel hur föremål, barn, djur eller dansöser agerar med och mot bakgrunden.

Vartefter scenen och atmosfären blir tydligare inom mig, och på duken, så sätter jag också ord till känslan. Så varje målning har en tillhörande dikt, som i flera fall även fått stor betydelse för köparen.

Personliga beställningar i personliga hem

Att beställa ett unikt verk med egna önskemål om motivet är en fin väg att låta konst få en personlig roll i hemmet. Gabriella instämmer och ger ett exempel:

-Ja, jag färdigställde nyligen en specialbeställd målning. Bilden innehöll en mor med två barn som vandrade hand i hand in i bakgrunden. Det handlade om ett personligt och lyckligt minne, och jag tror att den lyckan kommer att bestå där tavlan hänger. Men beställningar handlar inte bara om att man önskar sig ett specifikt motiv. Det kan också handla om önskemål om färger och format för en viss plats. Det är ju en härlig frihet, för både beställaren och mig.

Att visa måleri i tryck och foto

Många som har inrett sina hem med tavlor av Gabriella Marmbrandt upptäckte hennes bilder på Instagram och Facebook. Där följer de hennes målande, nya verk och kommande utställningar. Villanytt frågar om ett fotografi på nätet kan återge den sanna upplevelsen av målningen?

– Nej, inte alla detaljer som exempelvis guldreflekterande slagmetall och ytstrukturer. Därför blir det ofta en positiv överraskning när tavlan anländer till beställaren, och de upptäcker nya spännande komponenter som inte synts på fotot. Sådana detaljer återges inte heller i konsttryck, men bildens huvudsakliga upplevelse ligger ju i motivet, kompositionen, temat och färgerna som återges perfekt.

Text: Tom Swales

Annons