Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Dörrar 3 sep 2023

Dörrar utöver det vanliga

För dig som vill skapa en mer exklusiv känsla i inredningen kan dörrarna mellan rummen spela en viktig roll. Bo Vejen hos danska Vahle berättar om hur dörrar i massivt trä och med unika designdetaljer kan göra skillnad i alla hem.

Minimalism och enkelhet är två populära begrepp inom dagens inredning, inte minst i den skandinaviska stilen. De förknippas oftast med ett rent, avskalat och kanske rentav kalt uttryck. Men så behöver det inte vara: Med renhet och enkelhet i ett material som trä följer även värme och en rustik känsla, med närheten till naturen inom räckhåll.

Enkla linjer och massivt trä

Exklusiva trägolv med breda plankor, gärna i massivt trä, är sedan länge omtyckta och populära i hem med stort inredningsintresse. Nu finns även dörrar i likartat utförande.

– Samma känsla av lugn och enkla linjer som du får i ett massivt trägolv får du med dörrar i samma stil. Mot betongytor och ljusare tak, väggar eller golv kompletterar trädörrar med breda plankor en ren stil men ger också en vacker kontrast och bidrar med liv och värme. Med ett golv i samma trä uppstår känslan av att golv och dörr helt smälter samman, säger Bo Vejen hos Vahle, dansk tillverkare av mer exklusiva dörrar.

Ett exempel är Vahles båda dörrar Framed och Layers, framtagna i nära samarbete med golvtillverkaren Dinesen.

– Framed består av 30 centimeter breda plankor i massivt trä av ek eller douglasgran, medan Layers är en lamelluppbyggd dörr med samma träslag som också kan fås som branddörr eller ljuddämpande dörr. Alla våra dörrar görs på måttbeställning specifik för varje kund och varje hem, upp till tre meters höjd.

Designdetaljer som gör skillnad

I de allra flesta fall när du beställer en dörr finns inte handtaget med utan får köpas till, med fördelen att du då kan anpassa dörren till ditt hem i övrigt. Andra detaljer i och kring dörren som är värda att tänka över är gångjärnen och låskolven samt karmar och tröskel.

– Våra dörrar Framed och Layers har båda dolda gångjärn, det vill säga de syns inte när dörren är stängd, för att hålla designen så ren som möjligt. Gångjärn och låskolv finns för övrigt också i olika färger. Framed är designad utan en dörrkarm upptill: Tar du även bort tröskeln nertill så får du dels en dörr som går helt från golv till tak och framhäver det vertikala i arkitekturen, dels ett fritt flöde mellan rummen när dörren är öppen som ger en spännande känsla.

Text: Tobias Christoffersson

Annons