Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 13 dec 2019

 Den personliga färg- och tapetaffären

Array

På andra våningen hos Jannes Färg och Tapet i Kungsbacka riktigt exploderar det av färger och mönster och detta är ett ”Design-Heaven” om du älskar tapeter, mattor och golv!

Här hittar du ett oerhört brett, varierat och rikt urval av de absolut hetaste och mest populära tapetleverantörerna just nu som Cole & Son, Sandbergs, Boråstapeter, Midbec, Ralph Lauren, Morris, Kjellbergs,Tarkett och många fler. Det är lätt att bli överväldigad när man kommer upp, för att det finns så mycket att välja på, men vid din sida finns goa och härliga Agneta och Carina som guidar och hjälper dig igenom hela ditt tapetköp.

De har båda varit inom färg och tapetbranschen sedan 1974. För Agneta Nilsson och Carina Glennvall, är tapeter livet, och de ser sig själva som ”tapetnördar” och deras goa energi och klingande skratt smittar av sig på mig när vi springer runt och känner, begrundar och suckar över alla fina mönster och färger i butiken. Man märker verkligen av hur mycket de älskar sitt jobb, passionen de har för mönster och design, att de kompletterar varandra så bra och tar mycket hjälp av varandra.

Tillsammans går vi igenom deras ljusa och luftiga butik och först stannar vi vid ett härligt bord, där de lagt upp spännande tapeter från nykomlingarna Emma Von Brömsen och Daniel Långelid. De är svenska designers, just nu i samarbete med Ulricehamns tapetfabrik och de visar på ett intressant sätt av nytänk i sin design. Carina berättar också för mig att det kommer alla olika typer av kunder till butiken, unga par som precis köpt hus eller lägenhet, familjer eller singlar och alla vill de ha hjälp men har samtidigt en ganska så bra känsla för vad de eftersöker. Många läser inredningsmagasin och ser på inredningsprogram men de gäller att guida dem i det breda urvalet och där kommer Agneta och Carina professionellt in.

-Vi försöker att hjälpa dem så att vi hittar en tapet som passar i deras hem. Och även om de kanske tänkt mycket på en grå tapet i sovrummet, kanske de vandrar ut med en storblommig. Vi frågar och ser vad de eftersöker och försöker att hitta deras stil och känsla, berättar Agneta. Något som också är roligt, inflikar Carina, är att idag finns det inget som rätt eller fel, det är ens egen smak som styr, inte vad som är på modet just nu. Det kan vara en djärv tapet från Midbec eller en fototapet från Rebel Walls. Man går mycket mer på känsla och vad man tycker om.
Butiken erbjuder även kostnadsfritt hembesök där Agneta åker hem till kunden. Hon ser på färgerna, inredningsstilen och miljön man har hemma och matchar in den perfekta tapeten, golvet eller varför inte en måttbeställd matta under soffa eller matbord.

– Det kan vara ett ungt par som kommer hit och ser alla rullar, mattprover, golv och känner, Oj! skall vi kunna välja något av allt det här? Då brukar vi boka in ett möte hemma hos dem, och då har jag ju möjligheten att se lite deras stil och vad de tycker om för färger. Sedan så berättar de vad de tycker om och vad de önskar och sedan tar jag fram några alternativ och så har vi ett möte här, berättar Agneta.

EN TAPET SOM INREDNINGSDETALJ

Vi stannar framför Tricia Guild som gör modiga tapeter, med mycket färg och blommor och ses som en riktig designguru internationellt. Agneta berättar att i många hem idag så finns det inga tavlor, och då kan man välja att ha en tapet istället för en tavla och att det blir som konst och som en inredningsdetalj. Tricia är verkligen expert på att ta fram just tapeter, som blir som konstverk, och där hon använder siden, fina tryck och härliga färger.
Även när det kommer till ytan och strukturen på tapeten upplever de att folk blivit mer medvetna.

-Det är många som eftersträvar en vacker yta och då kan vi verkligen rekommendera limtryck, som ger en matt härlig känsla på tapeten. Man känner mönstret med fingrarna, kanterna blir inte så perfekta, tapeten känns äkta och man är väldigt lycklig över att det finns, berättar Carina.
Hos Jannes Färg finns det verkligen allt för alla smaker och plånböcker. Service och kunskap är a och o och varje kund är lika viktig.
Många kunder köper en tapet som fond som de verkligen vill ha och målar resten av väggarna. Och där kan de självklart också hjälpa till med ett brett utbud av väggfärg från exempelvis Jotun, Beckers och Caparol.
– Vi vill gärna lyfta fram Pure Color, färgen blir som sammet på väggarna. Vill man ha en lite mer rustik känsla har vi även kalkfärg. Och om man hittar en färg som man älskar så hjälper vi självklart till att ta fram den bästa tapeten som passar till. Det är vårt kall och vår passion och det roligaste jobbet i världen, avslutar Agneta och Carina.

Text: Linda Johansson

Annons