Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Möbler | Trädgård 23 apr 2019

Den klassiska fåtöljen som aldrig går ur tiden

Array

Den älskade fladdermusfåtöljen som redan användes på tidigt 1900-tal står för en tidlös design och passar in i de flesta designstilar. Och för cirka 15 år sedan så var designern Lars Kjerstadius i ett galleri i Argentina och såg en äldre version, Tripolina, och bestämde sig för att använda designen, men att göra om den med sitt fina läder, till en modell som är mer bekväm att sitta i. Och hans version av fladdermusfåtöljen blev en succé och säljs världen över under signaturen Cuero Design.

Mariposa, Cuero Designs mest omtyckta Fladdermusfåtölj i läder, är en fladdermusfåtölj som är anpassad för dagens moderna människa, som även är längre och större än förr i tiden. Lars ville skapa ett tidlöst objekt som kan ärvas av generationer och möbel som ger ett Statement, i sin design, funktion och material. Han grundade Cuero Design för cirka trettio år sedan men nu är det hans son tillsammans med sin fru som driver företaget.

FÅTÖLJENS BAKGRUND

– Tripolina är ju den gamla klassiska campingstolen som användes under första världskriget och då var den ju av trä och tyg. Sedan år 1938 såg tre arkitekter, två från Argentina och en spanjor fåtöljen och började att designa om den i stål och läder istället. Och då började den vinna massa priser nere i Buenos Aries och fick den stå i den lyxigaste affären i staden. Men det var ingen som köpte stolen för att den var lite för modern och före sin tid, berättar Nils.

-Men sedan kom en kille från MOMA, Museum Of Modern Art i New York, och såg fåtöljen och tyckte den var jättefin och han köpte tre stycken och introducerade fåtöljen till ett jättestort företag som började massproducera I USA. Och då tog designen fart, och sedan började även IKEA producera och sedan dess har ett flertal företag gjort sina egna versioner, och även min pappa då, säger han.

Cuero Designs version av fladdermusfåtöljen är den mest bekväma att sitta i. Det finns många som tillverkar fåtöljen men ingen som har samma fina kvalitet och komfort som vi har.

Den finns i olika härliga utföranden som i stiligt läder, isländskt lammskinn i grått och vitt, i hampa canvas och som utomhusfåtölj i modellen Sunshine Mariposa. Läderfåtöljen passar fint i vardagsrummiljö och i clubmiljö och ger ett stiligt intryck i huset. Fåtöljerna i lammskinn passar super i fjällstugan eller i barnrummet och hampacanvasmodellen perfekt i fritidshuset.

VILL TÄNKA PÅ MILJÖN I MATERIALVALET

Fåtöljen finns även i ett speciellt utomhustyg som heter Sunbrella och gjort av ett tyg man gör båtkapell med. Fåtöljen kan stå ute dygnet runt oavsett väder och passar perfekt på altanen.  Dessutom är det hållbara miljötänket viktigt och de vill vara en plats där naturen möter konsten.

-Vi försöker tänka mycket på att vi skall ha miljövänliga material och vi köper det lädret som är mest miljövänligt. Det är inga tungmetaller eller gifter och det är skonsamt för de som arbetar med materialet och för användaren, berättar Nils.

Fåtöljerna säljs världen över och har bland annat varit på framsidan av svenska ELLE Decoration och tyska tidningen Schöner Wohnen. Fåtöljen finns även på designhotell världen över.

– Ishotellet i Jukkasjärvi har våra canvas och läderfåtöljer och det är ju jättekul och det är vi jättestolta över. Vi har skapat en tidlös design och den har ju funnits i över 80 år och kommer fortsätta tilltala alla åldersgrupper och alla designstilar, berättar Nils.

Är du intresserad av att prova den fantastiska fåtöljen så finns den bland annat på Johan Tibergs möbler i Mölndal och i butiken Artilleriet, vid Grönsakstorget i Göteborg.

Text: Linda Johansson

Annons