Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 24 apr 2017

Deckardrottning med näsa för affärer – möt Camilla Läckberg

– Idag gick det sista korrekturet till förlaget, säger Camilla glatt och pratar om sin nya bok Häxan, som hon skrivit på sedan i maj förra året och som kommer ut i vår.

Camilla har sålt 20 miljoner böcker i 60 länder. Sedan författardebuten 2003, har hon hunnit skriva 19 böcker och noveller. Den nya deckaren ingår i den populära Fjällbackaserien och denna gång blev manuset nästan dubbelt så långt, jämfört med tidigare deckare. Camilla håller samma stil som alltid, det är en historisk och en nutidsberättelse som vevas ihop.

– Den handlar om häxprocesserna på 1600-talet, som ju var en otroligt grym tidsepok i vår historia och sedan skiftar det fokus mellan dåtid och nutid på ett finurligt sätt. Men just det är ju så spännande med mitt jobb. Jag tänker ut själva ramen för boken och måste sätta mig i vad som egentligen hände för flera hundra år sedan. Det finns ju mycket att hitta på nätet, även andra böcker och en hel del material att plöja igenom. Sedan tar jag hjälp av duktiga experter som exempelvis arkeologen Niklas Ytterberg på Bohusläns museum som får läsa och tycka till.

– Historia har alltid varit ett favoritämne för mig, sedan skolan. Vi kan förstå vår nutid bättre om vi förstår vår historia.

Ligga steget före

Nog går det undan i den ljusa, härliga, gamla villan i Enskede, söder om Stockholm och i det gamla villaområdet verkar Camilla ha landat. Hon har bott in sig under flera år. Här finner hon arbetsro och inspiration i ett kreativt, ljust och härligt vardagsrum, där hon inrättat sin sköna, praktiska och produktiva skrivarhörna, nära familjen och barnen.

– Det skulle inte fungera annars och att bo i villa är en klar fördel när man har barn.

Även om Camilla skrivit hela livet, så började hon egentligen sin författarkarriär när hon var gravid med första barnet.

– Mitt första bokmanus blev antaget samma vecka som första barnet föddes.

Camilla studerade till civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg men hon lämnade en karriär som ekonom bakom sig för att leva sin dröm, inte enbart som författare utan som framgångsrikt entreprenör. Hon blev den första svenska författare som erbjöd sina böcker via en smidig shoppingapp. Scanna QR-kod med mobilen, betala och få boken hemskickad. Enkelt och ett typiskt Camilla-projekt.

– Jag vill såklart att så många som möjligt ska kunna läsa mina böcker och jag älskar att hitta nya spännande sätt att få ut de till läsarna. Och sedan har det rullat på i både med- och motgång. Men så är det ju i livet. Skaparkraften är det inget fel på och inspirationen hämtar hon till största delen från true crime böcker.

Många järn i elden

Camilla har ett fenomenalt självförtroende och har alltid gått sin egen väg. Hon jobbar stenhårt och griper tag i varje möjlighet. Modig inte rädd, vågar utmana sig själv och andra. Många kvinnor med författardrömmar ser henne som trendsättare. Hon har lyckats modernisera en ganska traditionell men kreativ bransch med sin nya och ovanliga approach till författarskap och hon vågar sticka ut, som till exempel med det nya, mycket uppmärksammade investmentbolaget Invest in Her AB, där Camilla tillsammans med PR-kvinnan Christina Saliba, kommer att främja och investera i kvinnligt entreprenörskap.

 Camilla har inget problem med att ständigt hitta nya utmaningar. Vi vet ju att hon förutom att få deckare, barnböcker och kokböcker ur händerna, skrivit låter till Pride och Melodifestivalen, bloggar, dansat tjusigt i Let’s dance och dessutom hinner med hushåll och vara mamma. Det skulle ta andan ur vem som helst.

– Tro inte att jag hinner, för jag hinner inte. Det svåraste är nog att få ihop livspusslet. Ska jag bli klar med ett manus så har jag en deadline och jag jobbar koncentrerat, utan avbrott. Jag är duktig på att planera och bunta ihop aktiviteter. Men jag måste prioritera och det kan betyda att ibland avstå från att ta middagar med vänner eller gå på en premiär. Under mina produktiva skrivarider är det endast mina barn som går före.

Camillas 3 dolda talanger:

  • Kan prata och låta som Kalle Anka.
  • Är en fena på att dansa latindans.
  • Gör allt för att hamna på New York Times bestseller lista.

Text: Jeanette Gardner

Foto: Magnus Ragnvid

Annons