Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

De tog en genväg till husdrömmen

Att renovera en gammal timrad gård – inifrån och ut – tar sin tid. Men det hindrade inte Emma och Sebastian Åström att förverkliga drömmen om ett liv på landet. Därför var det välkommet att hitta genvägen med färdigmålade ytterpaneler som sparade dem både tid och pengar.

Emma och Sebastian Åström renoverar en gammal gård i den lilla byn Butsjöböle utanför Örnsköldsvik, långt från ljudet av grannar och studsmattor. Biodling, höns och kanske en get står på Emmas önskelista. De har varit igång under ett år och räknar med att flytta in till nästa sommar. Inomhus är allt utrivet, nu ska fönster och ytterfasaden fixas.

Det var trasiga gardiner i fönstren och en övervuxen tomt runt gården, så vi förstod att den stod öde. Men vi hittade ägaren och frågade om hon ville sälja, berättar Emma.

Huset flyttades hit i slutet av 1800-talet. Vi hittade årtalet 1863 på en timmerstock uppe på vinden, säger Sebastian.

Huset måste andas

När Emma och Sebastian satte igång med renoveringen ville de komma åt stommen för att se att huset andades och mådde bra. Därför rev de bort allt både ute och inne. Ytterpanelen ska nu ersättas med en ny.

Det är snett och vint. Och den svarta pappen från 50-talet har vi tagit bort, det kan vara asbest. När vi nu ska förbereda för fasaden blir det därför mycket regling för att få ordning. Och nu kan vi lägga till material som andas, berättar Emma.

Färdigmålad ytterpanel

Emma och Sebastian har valt att använda sig av färdigmålad ytterpanel från Norra Timber. Skälet var att kunna spara tid och pengar. En fabriksmålad panel kan monteras upp oavsett väder, och den kräver mindre underhållsarbetet under fasadens livslängd.

Tid är pengar, det är viktigt att komma ihåg. Nu kan vi kan sätta upp panelen när vi vill, det behöver inte vara fint väder. Och man vet ju hur sommaren är …, skrattar Emma.

Även om det kostar lite mer för materialet än om man målar själv är detta smartare. Vi slipper att riskera hyra av byggnadsställningar under lång tid, dåligt väder spelar ingen roll, säger Sebastian.

Underhåll och kvalitet

Emma som har målarutbildning satte sig in i vad det skulle innebära med färdigmålad panel. Kvalitetsgarantin CMP övertygade henne. CMP säkerställer höga krav på träråvaran, färgen, fukten och ytbehandlingsprocessen, därför har panelen också längre livslängd. Färgen målas på i jämna, heltäckande skikt med precis rätt tjocklek och under optimala förhållanden. Det gör att det blir rätt mängd färg som används och att resultatet blir jämnt och enhetligt.

Vi visste först inte att man kunde köpa färdigmålad, men det lät bra. Ett skäl till att vi valde just Norra Timbers panel är att de har en kvalitetsgaranti. Det blir bättre koll på att det är rätt fuktighet när panelen målas och det är hög kvalitet på virket, säger Emma.

Vi har valt att sätta likadan panel som det var tidigare på huset. Det ska inte se nytt ut, men fräscht. Vi tog och ett färgprov på förra panelen för att få samma kulört på det nya. Kolla gärna in vår fortsatta renoveringsresa på @butsjogard, avslutar Sebastian.

Fotograf: Victor Lundberg

Skribent: Eva Rydinger

 

 

Annons