Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 14 jan 2024

Därför ska du renovera dina gamla fönster

Har du gamla fönster i ditt hus som var fina en gång i tiden men nu är slitna eller rentav trasiga? Ge inte upp hoppet om dem! Natalie Kjellander på Let’s Paint Måleri & Design berättar om hur de flesta gamla fönster går att rädda, renovera och göra energieffektiva.

Hur gammalt är ett gammalt fönster? När vi i den här artikeln berättar om hur du i de allra flesta fall kan rädda och renovera fönster av äldre modell så syftar vi på träfönster gjorda fram till 1960-talet ungefär och bakåt i tiden.

– Äldre fönster med ramar, bågar och spröjs i trä och med ett eller två glas som sitter i villan eller sommarstugan är oftast väl värda att ta hand om och går ofta också att modernisera med bibehållet utseende. Att återbruka, ta hand om och bevara det ursprungliga ligger inte bara i tiden, det ökar också värdet på ditt hus, säger Natalie Kjellander på Let’s Paint Måleri & Design.

Ett krävande hantverksarbete

Faktum är att träet i äldre fönster ofta är av betydligt högre kvalitet än träet i nyare, masstillverkade fönster. Gamla fönster är gjorda för att hålla längre helt enkelt. Att renovera ett fönster från grunden är ett hantverksarbete.

– Jag rekommenderar att du väljer ett företag som verkligen har rätt kunskap och erfarenhet, rätt verktyg och utrustning och som brinner för återbruk och att arbeta miljömässigt hållbart. Försök hitta ett lokalt företag och besök deras fönsterverkstad. Vi finns i Norrköping och Linköping och erbjuder utöver fönsterrenovering och fönstermålning övriga måleritjänster, färgsättning och tapetsering.

Uppgradering med energiglas

En fönsterrenovering från grunden innebär att all gammal färg skrapas och slipas bort, att fönstrets bågar målas och kittas om. Kanske behöver även beslag och gångjärn bytas ut. I många fall vill husägaren även sätta in isolerglas.

– I ett äldre fönster med två glas är den vanligaste lösningen att byta ut det inre glaset mot ett isolerglas, vilket förbättrar energiprestandan avsevärt. Har fönstret bara ett glas från början kan vi bygga på en innerbåge och montera det nya energiglaset som ett innerfönster. Uppgradering med energiglas går att göra på de allra flesta äldre fönster, tvådelade såväl som de med spröjs, berättar Natalie.

Men hur blir det därhemma under tiden fönstret eller fönstren är iväg på renovering?

– Vi sätter in ett fönsterskydd i den tomma karmen som skyddar mot snö, regn och fukt. Det blir lite kallare, men bara under en begränsad tid.

Text: Tobias Christoffersson

Annons