Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning | Trappor 17 nov 2021

Dags att uppdatera trappan?

Trappan är den största möbeln i våra hem, men få inser vilken betydelse den har för hemmets totalupplevelse. Vi tittar här på hur trappan kan ges en ny utstrålning. Vi tar experthjälp av Roger Andreasson, på Herrljunga Ledstångsfabrik som inspirerat många villaägares trappförnyelse.

Bland eleganta ledstänger, räcken och nya stegytor tipsar Roger om hur en simpel furutrappa blir en stolthet i interiören:

-Börja titta på ledstången. Förhöjer den trappmiljön eller har den bara en nödvändig funktion? Består ledstången bara av raka brädor på väggen, så följer den ju inte trappans kurva, vilket är en billig lösning som sänker uttrycket. Bara genom att sätta dit en måttanpassad och svängd ledstång så förstärks helheten, men även tryggheten eftersom den alltid ligger nära handen i trappans vinklar.

Man bör även granska materialet. Roger lär oss att eftersom de bara väljer europeisk ek, så får stängerna en jämnare nyans än den billigare amerikanska eken. Att det även ger mindre synliga kvistar och minskade transporter är också något som intresserar medvetna inredare.

Matcha hemmet

När man väljer träslag och färgton så bör man matcha något i interiören som ska finnas kvar länge. Så tänk efter före, om även stegens yta ska förnyas. Något som blir ganska frestande när vi ser fabrikens urval av stegytor.

-Många väljer läderlindade ledstänger, som också finns i många nyanser.

I många hem består räcket på övre plan endast av karaktärslösa furustolpar. Trots att få skulle köpa ett bord utan att fråga sig om det ”blir snyggt”, så väljer vi sällan räcket lika medvetet.

-De flesta tänker inte på att trista räcken och ledstänger kan bytas, och bli smycken i interiören. Särskilt vill jag råda de som beställer nya hus, att välja vackrare ledstänger än bara standard. Och, särskilt svängda ledstänger för vinklade trappor. Man häpnar av skillnaden som är en liten investering i hela husprojektet, menar Roger.

Stolpe inget tvång

Idag är man inte tvungen att ha stolpen i centrum av trappan, för att stabilisera räcket på ovanvåningen. Roger och medarbetarna har nämligen utvecklat en smart låsanordning som fixerar det övre räcket mot golvet, på ett dolt sätt. Det ger en modernare och luftigare rumskänsla.

-Inför uppgraderingen av sin trappa bör man göra genomtänkta val. Många villaägare inspireras i vår fabriksutställning, galleriet på vår instagram och webbshop. Men, våga vara personlig och välja det som passar i just ditt hem, avslutar Roger.

Text: Tom Swales

Annons