Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 31 aug 2022

Bröllopsnatten i en fäbod

Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, finns utanför Orsa i Dalarna. Vi lovar att du kommer att få en wow-upplevelse när du efter 10 km i uppförsbacke kommer fram till fäbodområdet med den hänförande utsikten över Orsasjön och Siljan. Här ligger Fryksås hotell & Gestgifveri, där Ulla Karlsson berättar historien om området.

Att uppleva den unika fäbodmiljö som hotellet ligger i är som att vandra i en historisk resa från 1500-talet till nutid. Den unika platsen, miljön och historien tar tag i alla besökare på ett speciellt sätt. Helt enkelt en plats att bli förälskad i, kanske just därför som så många brudpar väljer att ha sin oförglömliga dag där.

– Hotellet ligger i en unik fäbodmiljö som är Sveriges största och med anor från 1500-talet, säger Ulla. Fäboden har utnyttjats av bönderna i Bonäs by som tog hit sina djur sommartid för skogsbete. Än idag finns mer än 150 timmerbyggnader bevarade i Fryksås som tillsammans skapar en unik och rofylld miljö.

Från slutet av 1800-talet hittade turisterna till Fryksås och lade grunden för dagens fäbod med både hotell- och caféverksamheter. Övergången mellan det gamla jordbrukssamhället och ”den nya tiden” skapade en spännande blandning av gammalt och nytt som även idag finns bevarad.

Fryksås sägs vara den största samlade fäbodvall som finns i Sverige. Eftersom det var små jordbruk i trakten fanns det ofta inte mer än två-tre mjölkkor plus några ungdjur i var familj. Det innebar att det fanns mellan 100 och 150 djur när vallen var i fullt bruk.

Turister har funnits i Fryksås sedan långt tillbaka

Man har nog inte börjat använda fäboden för det vackra lägets skull, utan för det fina klimatet. Vintertid är klimatet särskilt bra, det blir aldrig så kallt som nere vid sjön. Det kan skilja 20 grader mellan byn och Fryksås.

– Går ni i bröllopstankar? Alla bröllop är välkomna, det lilla med bara närmaste vännerna eller ett storslaget med 100 gäster, säger Ulla. Ge er själva och era gäster en minnesvärd upplevelse och låt vår unika miljö skapa en högtidlig inramning för er fest.

Tillsammans med brudparet tar personalen fram ett arrangemang så att alla kan njuta av festen i fulla drag och lita på att upplevelsen ska förverkligas enligt önskemål.

Som gäst kan du välja mellan tre olika sorters boende: hotellrum, moderna fäbodstugor samt fäbodsviter. Några av fäbodsviterna har egen bastu och öppenspis. Alla enheterna är moderna och personligt utrustade.

– Vi har fått förmånen att i ett antal rum installera BlissNordics unika sängar med möjlighet till personlig inställning, säger Ulla. Alla människor har olika uppfattning om vad som är en skön säng. Medan en gäst vill sova på ett hårdare underlag vill en annan sjunka ner i en riktigt mjuk säng. En tredje skulle kanske önska att ett extra mjukt område runt sina trötta axlar medan resten av sängen är hårda.

Gastronomi och hänförande utsikt

Hotellet är inte bara högt beläget med en hänförande utsikt – det är också en gastronomisk höjdpunkt, enligt Ulla. Miljön och atmosfären är unik. Utanför husknuten väntar en fantastisk natur under årets alla skiftningar.

– Restaurangen är vida känd för sin utsökta mat. Vi erbjuder dig en gourmetupplevelse med viltråvaror som grund och vår vinkällare är välfylld för att på bästa sätt göra upplevelsen fullkomlig. Njut av något från vår meny i den vackert målade matsalen, samtidigt som du har en unik och storslagen utsikt över Orsasjön och Silja, säger Ulla.

Menyn baseras på säsongens råvaror. Vi har valt att ha årstidsbaserade menyer för att på så vis kunna presentera en bra meny baserad på färska råvaror som till största delen även är närproducerade.

Text: Sabine von Borgstede

Annons