Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Brandlarmet som skyddar när du inte är hemma

Ingen hör brandvarnaren om huset är tomt. Men om du blir varnad i mobilen kan branden stoppas i ett tidigt skede. Kalle Råstedt, affärsområdeschef och brandskyddsexpert på Tryggsam, berättar för Villanytts läsare om hur bostaden kan skyddas mot brand och kolmonoxid även om man inte är hemma.

Traditionella brandvarnare bygger på att någon är hemma, hör larmet och kan agera utifrån det. Men vad händer om ett barn eller husdjur är ensamt hemma, eller om kolmonoxid gjort dig trött och yr vilket försvårar möjligheten att agera?

– Många av våra kunder är husdjursägare och barnfamiljer. Tänk om barnet är själv hemma och lagar mellanmål på spisen, använder brödrosten, laddar mobilen eller får för sig att elda i kaminen – riskerna är många. Hur gör till exempel ett ensamt barn för att ta sig ut ur en rökfylld bostad? säger Kalle Råstedt.

Smart uppkopplat brandlarm

Trots att nästan allt i samhället är uppkopplat är det fortfarande många som inte har upptäckt fördelarna med uppkopplade brandlarm. Inte minst i ett fritidshus finns det stora trygghetsvinster för den som inte kan vara på plats.

– I bästa fall har man en vanlig brandvarnare som fungerar om man är hemma. Alldeles för många vet dock inte om den faktiskt fungerar. Jag rekommenderar ett uppkopplat brandlarm som testar sig själv varje dygn, då behöver man inte oroa sig för om det fungerar.

Ett smart brandlarm som Tryggsams Notice varnar och informerar direkt till den som är berörd om en rökutveckling eller ett kolmonoxidutsläpp uppstår i din bostad. En certifierad larmcentral kontaktar via sms och samtal tills varningen har bekräftats.

– En stor del av våra kunder uppskattar att de dessutom kan lägga till upp till fyra nödkontakter som till exempel en granne, vän eller familjemedlem. Är du inte nåbar ringer larmcentralen nödkontakterna.

Kolmonoxid en bortglömd risk

Kalle berättar vidare om kolmonoxidförgiftning – ett ämne som inte uppmärksammats tillräckligt. I Sverige omkommer cirka hundra personer årligen av bränder och dubbelt så många dör på grund av kolmonoxidförgiftning. Garage, husvagnar och båtar är exempel på platser där risken är extra stor.

– Den som arbetar med motorvärmare eller gasol känner till riskerna och har en varnare installerad. Men det är lika viktigt i hemmen. Pyrande eld, ofullständiga bränder, stadsgas, tobaksrök och gasspisar är alla vanliga orsaker till kolmonoxidförgiftning, särskilt under vintern när vi ventilerar mindre för att hålla kylan ute. Kolmonoxid går inte att lukta eller smaka, utan symptom på förgiftning är illamående och yrsel. Därefter tillkommer trötthet och då kan det vara försent.

Kalle berättar fortsättningsvis att vid 16 procent av bränderna är orsaken oklar. Några av de vanligaste orsakerna är glömd spis samt elfel i tung elektronik, laddare och kylskåp. Bränder orsakade av elfel är svårast att skydda sig mot, då de ofta uppstår när man inte är hemma.

– Man tror att det går att skydda sig mot allting, men ofta vet man inte varför det börjar brinna. Ett uppkopplat brandlarm är en billig livförsäkring för att rädda både liv och hem, avslutar Kalle Råstedt.

Text: Eva Rydinger

Annons