Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 24 maj 2021

Blått skärmljus större hälsorisk än många anar

De flesta vet att ljuset från mobil- och datorskärmar, samt många lysrör och LED-lampor, kan ge sömn- och synproblem. Men, ändå är det många som inte kopplar sina egna besvär till de dagliga timmarna i det dagsljusliknande skenet. För att locka fler att bära blåljushämmande glasögon, så har det svenska företaget Dlights designat moderiktiga kollektioner med smart ljusfiltrering. Det här har fått fler stilmedvetna att välja glasögonen, som snygga accessoarer med hälsofördelar.

Det blåkalla ljuset begränsar dels kroppens produktion av hormonet melatonin, som styr kroppens sömncykel. Ljuset ligger även på en högenergisk frekvens, som är ansträngande i längden, och ofta leder till torra ögon, huvudvärk och oskarp fokusering. Filip Neang på Dlights berättar mer för Villanytt.

–Ja, vi inser nog inte hur mycket vi exponerar oss för det här skenet. Men det ska ju inte behöva ses som ett problem, eftersom datorer, mobiler och artificiellt ljus ger oss fantastiska möjligheter. Det är bara en fråga om att bära rätt glasögon, och se det som en självklar del av sin skärmanvändning och sin outfit. Eftersom vi vill lyfta dem som smarta accessoarer, så har vi hittills valt att ha oslipade glas, förklarar Filip.

Fyra kollektioner och målgrupper

Villanytt spanar in de fyra unisex-kollektionerna: ”Modern” är den mest populära stilgrenen, som känns robust men ändå stilig. De väljs av många som ofta syns, representerar och möter kunder, medarbetare och partners. ”Casual” riktar sig till personer och tillfällen med lite vardagligare och nedtonad stil. ”Lux” är motsatsen, med exklusivare formspråk, material och färger. Och, i serien ”Classic” hittar vi en tidlös, elegant och vuxen estetik.

–Ja, men även ansiktsform och andra egenskaper avgör vilken båge, färg eller mönster som känns rätt, nämner Filip.

Eftersom produkterna är relativt nyutvecklade och har en medveten designprofil, så kan man tro att priset ligger högt upp i premiumklassen.

–Nejdå. Eftersom de köps direkt av oss, så slipper vi omkostnaderna för återförsäljare, vilket ger kunderna ett fördelaktigare pris, understryker Filip.

Gammalt problem har modern lösning

Att surfa på mobilen ingår numera i de flestas kvällsvanor, och kan vara ett skönt sätt att säga godnatt till världen. Men det är på kvällen, som skärmljuset rubbar sömncykeln som mest. Hjärnan uppfattar det blåa skenet som dagsljus och motverkar då förmågan att gå in i sömnstadiet. Ett välkänt fenomen som förr bara drabbade skiftarbetare, som måste sova på dagen.

Text: Tom Swales

Annons