Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 21 mar 2024

Bästa trädgårdstipsen

Villanytt ber Fredrik Nyström, på Nyströms Trädgård i Jönköping, om tips och inspiration.

Arbetet inför säsongsöppningen i mars, hos Nyströms Trädgård, är i full fart. Samtidigt växer vårplanerna hos husägare och en vanlig tanke är att tillföra något som kan höja trädgårdupplevelsen.

– Blommande buskar kan vara det rätta, tipsar Fredrik. De gör utemiljön rikare på doft, färg, form, volym och insekter beroende på vilka arter man väljer. Men de bör väljas efter platsens förutsättningar, och då kan vår kunniga personal förslå många lämpliga arter. Syrenhortensia och vidjehortensia är mycket omtyckta. Delvis beroende på att vi har så många härliga varianter, men främst för att de blommar riktigt länge, även in på sensommaren.

Även tidig blomning är något som många önskar sig, och då är blomsterkornell ett förslag från Fredrik:

–  Ja, den har en spektakulär blomning med mycket karaktär. Blomsterkornell kan även klippas och formas på kreativa sätt. Men sätt den inte på blåsiga platser.

Mellis

Fredrik lyfter även upp fördelarna med att komponera rabatter:

– I en rabatt kan flera blommor ge en större och tydligare upplevelse tillsammans. Man kan mixa arter med olika blomningstid, så att man alltid har arter som blommar. Då kan man planera in färger som växlar, och lockar till sig olika insekter. Och det är ju lättare att klippa gräset runt en tydlig rabatt, jämfört med enstaka och utspridda solitärer. Även vattning och näring blir enklare att ge på en samlad plats.

I rabatter kan man även jobba med arters olika höjd, form och bladverk. Något som Fredrik och teamet på Nyströms gärna komponerar på begäran.

– Visst. Vi ritar upp en yta på marken, som motsvarar din planerade rabatt. Och sen kan vi välja och ställa samman växter, direkt ur vårt jättestora utbud. Då kan du lätt jämföra kombinationer och se helheten, och få förklarat hur de olika växterna kommer att utvecklas tillsammans.

Investera i tåliga krukor

Och, för den som vill ha något mer oväntat?

-Ett valnötsträd är både vackert och ger många fina och goda valnötter.

Krukor och urnor är också bra att skapa stil med. Valet av färger, former, storlekar och material kan ge trädgården en önskad känsla. Fredrik visar några exempel hos Nyströms Trädgård.

– Många villaägare satsar nu på bestående material, för de har upplevt att vissa lättvikts- och kompositmaterial inte håller lika länge. Så det är värt att investera i långlivade material som frystålig terracotta, stengodskeramik, ekfat och saltglaserad keramik. Även cortenstål såklart, hälsar Fredrik inför starten av deras 25:e jubileumssäsong.

Text: Tom Swales

Annons