Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | El/Energi 1 feb 2022

Bästa sidan att jämföra el på

Vi är ju många som blivit intresserade av el här på sista tiden. Är det av eget val? Inte direkt, även om industri och uppfinningar är intressant så kanske jag inte fastnat för grön energi som är en het potatis. Det är ju nämligen där de största satsningarna görs, om man nu inte prata mini-kärnkraftverk. Vart hittar man då bäst ekpriser, jämför dem och vem bestämmer spotpriset egentligen? Häng med så ska jag förklara det jag upptäckt.

Ringa vs jämföra online

Samhället har ju digitaliserats och det har ju alla vi svenskar behövt likväl. Även om en viss teknologisk eftersatthet existerar bland de ca 3 miljoner äldsta i landet så klarar de flesta av enklare tjänster så länge man har hjälp av barnbarnen ibland. Bästa sidan att jämföra elbolag 2022 är enligt mig i alla fall Elbyte. Det är för att de visar samtliga elavtal som går att välja på och sänker elpriserna stadigt m.ha. rabatter. Det finns timavtal för den aktive användaren, rörligt elavtal för den som vill följa standard elpriserna och fast elavtal för den trygga långsiktige investeraren.

Vilken el går att välja själv

Det är elhandelsdelen som du som du själv kan välja. Elnätsdelen har du inget val på men det är inte så stor förlust. Du skulle ju inte vilja att det kommer ett konkurrerande elnätsföretag och river upp alla kablar och bygger om var och varannan månad. Elpriset rör sig varje dag och du kan se dagens spotpris på el här. Spotpriset rör sig varje timme och sammanfattas varje månad till ett genomsnittspris på el. Det elpriset blir spotpriset som ligger till grund för vanliga rörliga elavtal. De flesta har nog inte koll på dessa bitar.

Kampanjer på el

När du gör ditt Elval så ska du tänka på att få rabatter på elpriset. Det får du lättast genom att välja rörligt elavtal. På timpris avtal så finns det inte rabatter och du får dessutom en månadsavgift. Men om du är riktigt drillad så kan du spara in de delarna genom att slaviskt följa elpriset och inte förbruka el när det är dyrt. Det är en energieffektivisering om du stannar uppe på natten och sätter igång all el. Perfekt för någon som har udda dygnsrytm eller jobbar natt. Elpriset är ofta lägre på natten.

Elprisprognos

Ska man prognostisera så kommer elpriset fortsätta stiga ordentligt om vintrarna pga. ineffektiv grön energi men det kan korrigeras mha. nya fantastiska innovationer från Vattenfall och andra elproducenter som producerar all el. Se till att jämföra elavtal för att få bort månadsavgifter och få rabatter på elpriset men tänk på att det är klubben av elproducenter som bestämmer spotpriset. Utbud och efterfrågan är intressant tanke men vad ska vi göra för att visa att elpriserna inte är okej? Sluta köpa el i alla hushåll? Lämnar er kanske med mer tankar än svar men bara att höra av er till sidor som Elbyte och Elval om ni har några frågor kring el eller elbolag.

Annons