Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 6 jun 2023

Barnens drömsommar: Lekplatsstaden Trollhättan

Trollhättan är barnens lekplats. Här väcks upptäckarglädje på stadens fem temalekplatser, alla med koppling till stadens historia. Maria Engström Weber på Visit Trollhättan Vänersborg vill också tipsa om den vilda naturen för äventyr och lek.

Under vår- och sommarsäsongen är det många barnfamiljer som söker sig till Vänerns södra spets. Här i Trollhättan får barnen sitt lystmäte med temalekplatser, mäktiga vattenfall och spännande naturupplevelser.

– Många förvånas av att det finns så mycket att se och göra på vår destination Trollhättan och Vänersborg. Platser som passar både barn, vuxna och deras husdjur. Och så stadspuls och exotisk natur inom bara en mils radie, säger Maria Engström Weber.

Lekplatsstaden Trollhättan

Idag finns hela fem lekplatser i Trollhättan. Lekplatsen med Roy och Rogers mack ligger centralt i stan i Maria Alberts Park och här kan barnen låna bilar, åka linbana och mecka i verkstaden. De klassiska Macken-replikerna går också att lyssna på. Alldeles nära ligger kanske Sveriges glassigaste lekplats – Glass-Oskars – med fantasiglassar i glasskiosken finns som aldrig tidigare har skådats.

– Visste du att glassen 88:an kommer från Trollhättan? Den är en av de mest populära glassarna som har hängt med i ett halvt sekel, skrattar Maria.

Skrotnisse, vattenkraft och rymdstation

På vackra och populära Spikön – mitt i älven som rinner genom Trollhättan – finns nästa plats att utforska. Skrotnisses lekplats är hämtad från sagans värld och här på 1300 kvadratmeter bjuds på bus och lek i Skrotnisses stuga och verkstad, trädkojan med utedass och den spännande skrotteatern. En annan lekplats som bjuder på ett riktigt vattenäventyr är Vattenkraftens lekplats.

– Här kan barnen utforska jättevalen, klättra upp i utkikstornet eller ha en mysig picknick. Insikten är en spännande lekplats, precis vid älven och kraftstationen, vilket gör den perfekt för både sjöbusar och landkrabbor, berättar Maria.

Naturens egna lekplatser

När alla lekplatser har utforskats står naturen på vänt. Maria vill gärna slå ett slag för Trollhättans fall- och slussområde, Trollskogen och Ekoparken Halle- och Hunneberg som lockar många besökare varje år. Bergen har fascinerat genom tiderna och idag har ekoparken som första svenska park fått Unesco-standard.

– Stanna till på Slusscaféet så kan du samtidigt se fraktfartyg eller semesterseglare passera de magnifika slusstrapporna. Det brukar vara ett skådespel som intresserar både ung och gammal. Det är heller inte långt till Innovatum Science Center som på 4200 kvadratmeter är fylld med interaktiva stationer och kreativa lekplatser. Och för den som vill se bilhistoria ligger Saab Car Museum vägg i vägg.

Trollskogen

Mellan Trollhättan och Vänersborg på Hunneberg ligger nästa anhalt – Trollskogen. Här får barnen möta trollen Halle och Hunne, ugglan Spanarn och skogens egna djur, ute i det vilda.

– Här spelar barnen kottegolf, spanar efter djur och troll. Det finns också utmärkta vandringsleder i olika terräng för den som vill snöra på sig vandringsskorna och ge sig ut i de Kungliga jaktmarkerna, avslutar Maria.

Textt: Eva Rydinger

Annons