Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 14 feb 2022

Att köpa pool: Storlek, pris och placering

Vad kostar en pool av normalstorlek och god kvalitet? Vilka olika typer av pool finns det? Vilka system och komponenter för rening krävs? Var på tomten är bästa placeringen av poolen? Villanytt tar här upp de grundläggande frågorna som du bör ställa dig för att välja rätt pool.

De allra flesta villaägare har en viss ekonomisk ram, för vad poolen får kosta. Budgeten kommer till stor del bestämma poolens storlek, antal funktioner och hur utbyggd kringmiljön blir. För vissa tomter kan budgeten även påverka var poolen kan placeras. I synnerhet om den mest önskade platsen visar sig dölja berggrund, vattenledningar, fiber- och elkablar som kan kosta mycket att få ur vägen.

För att du ska få en vägledning om priset, exklusive installation, så ger vi här ett prisexempel för en normalstor pool av premiummärke. Vi anser att varje pool bör ha ett överbyggt pooltak av glas, och räknar här in ett sådant. Detta för att minska renhållningsarbetet och krav på barnskyddande staket, samt öka badmöjligheterna och soluppvärmningen. Den genomsnittliga storleken för en villapool i Norden är ungefär 7×3,5 meter, och de allra flesta är 1,5 meter djupa. Priset för en sådan storlek hamnar ungefär på 270 000 kr, inklusive ett glasat pooltak och all tillhörande teknik för vattnets rening och cirkulation. Priset avser ett märke som anses vara erkänt och tryggt på marknaden. Billigare finns såklart att hitta, men då poolen är en stor investering så bör du ta det säkra före det osäkra och ha konsumettrygghet för flera år framåt.

 

Poolfilter, cirkulationspump och värmepump.

I prisexemplet har vi räknat in ett komplett system för vattenreningen, värmepump, breddavlopp utmed överkanten på poolen samt en frigående poolrobot som rengör poolens golv och väggar under vattnet. Oavsett om du väljer en liner-pool (ibland även kallad ”thermopool-typ”) eller en glasfiberpool, så påverkas inte prislappen för själva produkten mycket. ”Liner” är poolbranschens benämning för den särskilt tåliga och täta duk som utgör poolens golv och väggar. En glasfiberpool består av ett stort styvt kar, som skapats i en gjutform.

 

Var på tomten ska din pool ligga?

En swimmingpool är i hög grad en anläggning för umgänge, familjeliv och trivsel, och bör därför ligga nära huset. Idealet är om den som lagar mat inomhus, kan höra och se de som leker i och omkring poolen. Det underlättar inte bara föräldrarnas övervakning av de badande barnen, utan knyter även ihop samvaron i sällskapet även om alla är vuxna.

Be företaget, som du tänkt anlita för markarbetet och installation, komma och titta på tomten innan du beställer poolen. Erfarna installatörer och poolentreprenörer kan avgöra om platsen är möjlig för storleken på pool som du önskar. Ett sådant hembesök är oftast gratis, men tveka inte även om det kostar en mindre slant för att få besked om huruvida berg eller el- och vattenledningar utgör något hinder.

Våra mest populära storlekar av Thermopooler just nu:

 • 20%

  Thermopool Premium med pooltak, 7 x 3,5 x 1,5 m

  20%
  239 000 kr Välj alternativ
 • 25%

  Thermopool Premium med pooltak, 8 x 4 x 1,5 m

  ,
  25%
  268 100 kr Välj alternativ

Beräkna sol och skugga

Eftersom poolen ska ligga i ett soligt läge, så bör du räkna ut hur skuggan från omgivande byggnader och träd faller under badsäsongen. Villanytt råder dig att ladda ner en app, som exempelvis ”Solläge”, som kan visa solens läge, soltimmar och skuggornas längd för alla tider på året och dygnet. Det kan även beräknas online på bland annat http://www.Suncalc.net.

Lita inte på att din granne kommer att fälla ett träd på sin tomt, bara för att det skuggar din pool när den väl kommit på plats. Att samtala om sådana saker innan, får grannar att känna sig respekterade vilket öppnar för större generositet och tjänstvillighet sinsemellan. Sollägets betydelse för poolen är stor. Dels för att kunna sola vid poolkanten, dels för att få maximal uppvärmning. Med ett glasat pooltak genereras värme till vattnet genom växthuseffekten, och det innebär att elkostnaderna för uppvärmning med värmepumpen minskar.

Fördel köpa pool och tak ihop

Det finns fördelar att köpa en paketlösning med både pool och tak ihop, från samma leverantör. Priset blir då oftast bättre, jämfört med att köpa pool och tak separat från olika leverantörer, och dessutom kan leverantören garantera att pooltaket lämpar sig för den pool du väljer. Här hittar du flera goda exempel på paket med linerpool (eller thermopoool-typ) med pooltak, och här finns motsvarande paket för glasfiberpool med pooltak.

Våra mest populära storlekar av Glasfiberpooler just nu:

 • 9%

  Glasfiberpool Smaragd 7,10 x 3,10 x 1,55 m (Anpassningsbar)

  9%
  145 000 kr258 000 kr Välj alternativ
 • 8%

  Glasfiberpool Kung 8,50 x 3,70 x 1,55 m (Anpassningsbar)

  8%
  192 000 kr328 000 kr Välj alternativ

Text: Villanytt

Annons