Byggnation 3 apr 2020

Dold trallskruv – En ny branschstandard

Under våren 2016 lanserade företaget Essve ett monteringssystem som möjliggjorde montering av altaner och trädäck med dold skruvskalle. Systemet (Hidden Decking System) har sedan dess vuxit i popularitet och det kan mycket väl bli sommarens ”hetaste nyhet” även om den funnits på marknaden i drygt ett och ett halvt år.

Det var på Nordbyggmässan 2016 som Essve för första gången visade upp sin nya produkt som kallas för Essve HDS. Med hjälp av monteringssystemet monteras skruvarna i sidan av trallen istället för ovanifrån. Detta sker med ett unikt verktyg, speciella bits och specialskruvar. Responsen var mycket positiv både från återförsäljare och hantverkare. Många började använda systemet redan under sommaren men som med alla innovationer tar det en tid innan ”den stora massan” har fått kunskap om och väljer att använda de nya systemen.

Nu börjar fler se fördelen med det nya sättet att montera altanen vilket gör att vi på Verktygshandlarn märkt av en ökad efterfrågan på både systemet och dess tillbehör.  I ett pressmeddelande 2016 sa produktchefen för Essve att monteringssystemet mycket väl kan ”bli en ny branschstandard”. Det finns i alla fall vissa saker som pekar på det.

En stor fördel är att man med detta system helt och hållet undviker flisiga altaner där flisorna uppstår av de skruvhål som finns. Det är därmed både mer estetiskt och behagligt med dolda trallskruvar mot tidigare system.

Essve HDS finns idag i två olika storlekar vilka ska väljas beroende på vilken bredd som trallen har. De två systemet är anpassade för 85-110 mm samt 110-150 mm. Till systemet behöver speciell skruv (Essve HDS Trallskruv A4) användas. Det går alltså inte att använda klassisk trallskruv. Denna trallskruv har en pilformad spets som minimerar risken för sprickor när den skruvas in. Precis under huvudet sitter även en gänga som skapar en klämkraft mellan den bärande regeln och den trall som monteras. På detta sätt skapas hållbarhet trots att skruvarna skruvas in från sidan istället för som tidigare uppifrån och ner.

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus efter den 31 mars 2020.

Annons