Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS 4 mar 2024

5 tips: Välja vattenfilter till egen brunn

Att ha eget dricksvatten är både tryggt och kostnadseffektivt. Även om ditt brunnsvatten är påverkat av bakterier, radon, metaller eller andra grundämnen så finns det effektiva vattenfilter, för nästan alla problem. Villanytt har fått experthjälp av Marcus på nätbutiken Filtreratvatten, när vi tittat närmare på valet av vattenfilter.

  1. Pris och kostnader

Oavsett om du söker efter ett partikelfilter eller ett bakteriefilter med UV så bör du tänka på att det inte bara är inköpspriset som kan påverka kostnaden. Olika vattenfilter och vattenrenare för egen brun kostar olika mycket att installera och underhålla. Vill man ha en billig installationskostnad så lönar det sig ofta att välja vattenfilter utan backspolning. Eftersom backspolning förbrukar mycket brunnsvatten så kräver det dessutom en stor och effektiv avloppsbädd, vilket också kan kosta pengar att ordna. Om ett vattenfilter är av typen direktflödesfilter så sliper man dessutom ansluta det till ett avlopp, vilket också ger lägre installationskostnad. En annan kostnad som man lätt missar är fraktkostnaden. Den kanske inte är avgörande men om du gör flera beställningar så bör du veta att partikelfilter, UV-filter, järnfilter och andra vattenfilter kan beställas utan fraktkostnad från enstaka nätbutiker.

  1. Vattenfilters påverkan på vattennivån

Man bör veta att vattenfilter som behöver backspolas förbrukar mycket vatten när de spolar ut de ansamlade orenligheterna. Inte sällan förbrukas uppemot 300 liter varannan dag, bara för rengöringen av filtermassan. Det kan påverka vattenmängden i din brunn om du inte har ett rikligt tillflöde året runt. Och ur framtidsperspektiv kan det även påverka grundvattennivån i större och känsliga områden. Det här gör att många föredrar vattenfilter utan backspolning.

  1. Hur mycket plats får din vattenrenare ta?

Vissa filteranläggningar behöver buffra det renade dricksvattnet i en tank eller cistern, som tar plats och kan upplevas störande.  Väljer man däremot ett direktflödesfilter med högkapacitet så behövs ingen cistern för lagring. Ett exempel på kompakta och lättplacerade vattenfilter som inte kräver mycket utrymme är märket Cintropur, från Belgien. Särskilt deras mista modeller har blivit populära i små fritidshus.

  1. Bakteriefilter med UV

Ett effektivt UV-filter för egen brunn dödar ohälsosamma bakterier som kan förekomma i dricksvattnet. Det ultravioletta ljuset tar exempelvis kål på E.coli- och legionellabakterier, men även andra bakterieformer, virus och riskabla mikroorganismer. Tekniken är miljövänlig eftersom den inte kräver kemikalier. Men tänk på att välja ett UV-filter med minst 25 watts UV-lampa, som dessutom är utbytbar.

  1. Järnfilter eller manganfilter – ofta samma

En hög halt av järn i eget dricksvatten är ganska vanligt i privata vattenbrunnar.  Mangan i dricksvattnet är också vanligt förekommande. Men det betyder inte att du behöver två olika filter för de olika besvären. Järnfilter är nämligen lika effektiva mot ämnet mangan. Filter mot järn har oftast ett filterhus, vari man sätter en filterpatron som byts en gång i kvartalet eller en gång om året, beroende på hur mycket vatten man använder.

Text: Redaktionen, Villanytt
Bild:  Cottonbro Studio, Pexels

Annons