Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 11 sep 2023

5 septembertips för din trädgård

Visste du att hösten är den bästa tiden på året att plantera de flesta trädgårdsväxter? Anette Ohlsson på Horto Green förklarar varför och delar med sig av fem tips på bra och viktiga saker att göra i trädgården i september.

September – en härlig månad att vara i trädgården! Du kan få förlängd sensommarvärme, du kan få de första vackra höstdagarna med krispig luft och nya färger. För Villanytts läsare ger Anette Ohlsson på Horto Green sina fem bästa tips på bra saker att göra i trädgården just nu. Horto Green är en plantskola och e-handel i skånska Asmundtorp med stort sortiment av trädgårdsväxter. Just e-handeln firar 25 års-jubileum i år, som en av de första i Sverige för växter. Här är Anettes tips:

1) Beskär träd och buskar

– JAS-beskäring av äpple- och päronträd har de flesta hört talas om, och S:et står ju för september. De flesta buskar och bärbuskar mår också bra av att beskäras på hösten: samtidigt som du snyggar till dem föryngrar du plantorna, säger Anette.

2) Höstgödsla

– En omgång gödsel tidigt på hösten, innan löven gulnat, är helt rätt om du vill ha en prunkande och växande trädgård nästa år. Höstgödsla gräsmattan, buskar och träd, men tänk på att använda kvävefattigt gödsel. Undantaget är rosor, som ska gödslas senast runt midsommar.

3) Rensa ogräs

– Motivationen att hålla efter ogräset brukar minska mot slutet av trädgårdssäsongen. Men om du är flitig och fortsätter rensa långt in på hösten, så minskar du ogräsets möjligheter att så ut och sprida dig – och då får du det lättare till våren!

4) Sätt höstlök

– I september är det dags att planera för vårens blomsterprakt och sätta höstlökar. Tumregeln är att gräva ner löken på ett djup tre gånger så stort som löken, tillsätt gärna också lite benmjöl. Gör gärna små grupper med 5-7 lökar av samma, det blir snyggt.

5) Plantera växter nu!

– Hösten är den bästa tiden att plantera de allra flesta trädgårdsväxter. I princip kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. På hösten är temperaturen i jorden bra, fukten finns där utan risk för torka. Växter du sätter på hösten blir tåligare och kommer igång snabbare med växten på våren.

Text: Tobias Christoffersson

Annons