Gillar du caesarsallad så måste du göra den här varianten där den klassiska romansalladen bytts ut mot grönkål. Resultatet blir en matig sallad som smakar underbart och passar fint att servera som lunch eller på buffén.
Ingredienser
Caesardressing
1 ägg
6 sardellfiléer
2 klyftor vitlök
1,5 msk färskpressad citronsaft
1,5 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2,5-3 dl rapsolja (ej kallpressad)
1 msk japansk soja
2 dl riven parmesan
nymald svartpeppar
Sallad
3 msk olivolja
2 skivor surdegsbröd
500 g grönkål
1 dl hyvlad parmesan
1 dl mandel, rostad och grovhackad
0,75 dl granatäppelkärnor
Gör såhär:
- Caesardressing
Koka ägget i 2.5 minut. Gröp ur och lägg i en cylinderformad bunke.
- Skala och riv vitlöken. Lägg i vitlök, sardellfiléer, citronsaft, vinäger och senap bunken. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt rapsoljan och mixa nerifrån och upp i bunken till en krämig dressing. Rör ner riven parmesan och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
- Sallad
Börja med krutongerna. Häll olivoljan i en stekpanna. Skär brödet i krutonger, ca 1,5 cm stora bitar. Stek krutongerna i oljan tills de får fin färg och blir frasiga. Låt rinna av på dubbelt hushållspapper.
- Skär bort den grövre stammen på grönkålen och strimla bladen i ca 1 cm bitar. Lägg de strimlade bladen i en skål tillsammans med hälften av dressingen och blanda väl.
- Strö över krutonger, hyvlad parmesan, mandel och granatäppelkärnor..
- Servera med extra dressing vid sidan om. Om det blir dressing över är den supergod att droppa på romansallad dagen efter.
