Byggnation | Värme/Kyla 20 dec 2024
Att gjuta betong är en hobby som på senare tid blivit mycket populär och det är inte konstigt, betonggjutning är både enkelt och roligt och resultatet blir väldigt snyggt. Det fina med att gjuta betong är att nästan enbart fantasin sätter gränser för vad du kan skapa. Det enda du behöver för att komma igång är en säck betong, en liten trädgårdsspade, en bytta eller hink att blanda betongen i samt självklart något att gjuta. Det är alltså mycket enkelt att jobba i betong, det är en hobby som passar många, speciellt dig som gillar att arbeta med händerna.
Det finns många projekt som hägrar när du har ett sådant mångsidigt material som betong i händerna. Oavsett om du drömmer om att göra egna bänkskivor till köket, en husgrund för en gillestuga, små ljuslyktor att ha till altanen eller något helt annat är betonggjutning en bra konst att kunna. Det fina med att exempelvis göra egen inredning i betong är att du oftast får ett snyggt och proffsigt resultat för en mycket mindre slant än om du skulle köpt det av någon annan. Alla trendiga betongfat och dekorationer som syns i inredningstidningar är oftast lätta att skapa helt själv hemma. Nedan ska vi förklara exakt hur du gjuter betong.
Gjut ett fågelbad steg för steg
Ett fågelbad är ett bra sätt att påbörja betonggjutningen på och vi har valt ett litet fågelbad med mosaik. Det du behöver för att sätta igång är följande; finbetong, vatten, en tyngd, trädgårdsspade, hink, stor och låg form, en liten plastskål, matolja, minst två penslar, krossat porslin, sandpapper med grova korn, vit utomhusfärg, en trasa och ett par handskar. När du har allt det redo är det bara att sätta igång och det första du behöver göra är att blanda betongen. Det gör du med trädgårdsspaden och det viktigaste är att du följer instruktionerna på förpackningen till betongen du valt.
När du blandar betong är det viktigt att du använder den snabbt, innan den hinner härdas och bli svår att arbeta med. Du bör även använda handskar för att inte torka ut dina händer, samt undvika att andas in pulvret. Innan du fyller din form med betongen ska den penslas med matolja, på så sätt kan du enkelt få ut betongen ur formen när den torkat. Direkt efter att du gjort det är det dags att lägga i betongen i formens botten. Lägg sedan plastskålen i mitten, med en tyngd inuti, samt fyll betong mellan skålen och formen för att skapa håligheten i ditt fågelbad.
Nästa steg när du ska gjuta betong till fågelbadet
När betongen har torkat lite grann är det dags att lägga det krossade porslinet på kanterna och trycka ner det lite. Om någon del av porslinet är vasst kan du slipa det med det grova sandpappret. Nu är det dags att låta hela fågelbadet torka, vilket ska göras på en torr plats. När betongen är torr ska du ta ur fågelbadet ur formen för att måla det. Undvik att få färg på porslinet, men om det sker kan det torkas bort med en fuktig trasa. Sedan återstår det bara för färgen att torka sedan kan du pryda din trädgård med ditt vackra, egengjorda fågelbad.
Det finns självklart även mycket andra dekorationer och inredningssaker du kan göra genom att gjuta betong, men det är alltid bra att börja med något enkelt och sedan arbeta dig uppåt. När du gjuter saker är det bra att välja en form av plast, då det inte suger åt sig betongen. Du kan egentligen använda vad som helst som form, genom att pensla formen med matolja eller träolja släpper betongen lätt efter att den har torkat färdig. Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan tillverka. Dessutom är finbetong väldigt billigt, 25 kg kostar runt 50 kronor i vanliga byggvaruhus.
Börja med något enklare och jobba dig uppåt
Som med alla hobbys så är det alltid bättre att börja smått och sedan börja på ett större projekt. Det är frestande att direkt sätta igång att gjuta en gigantisk kruka till terrassen, med i många fall är det bättre att testa med något smått. Exempel på bra nybörjarprojekt kan vara bland annat ljuslyktor, fat gjutna i betong, eller ett mindre fågelbad som det vi guidade dig till ovan. Nedan ska vi gå igenom mer hur du blandar betongen på bästa sätt samt ge dig lite andra tips gällande hur du gjuter betong samt vad den kan användas till.
Att blanda betongen
Betong består av vatten, sand och grus, men till mindre projekt kan du som sagt köpa färdiga blandningar. Du kan blanda betong med hjälp av en betongblandare, till exempel en tombola, men det går också lika bra att blanda i en hink eller bunke med en ordentlig slev eller spade. Det kan kännas tungt att blanda för hand, men det är inte svårt. Det som är viktigast är att du håller dig till den blandtid och de förhållanden som står på förpackningen. Blanda ner vattnet i betongblandningen lite i taget och rör sedan runt. Det är viktigt att använda material som du inte är så rädd om.
När betongen är färdigblandad och har rätt konsistens häller du ner den i din form. Något som är extremt viktigt att veta om är att betongen blir svagare när det finns luftbubblor i den. Luftfickorna gör betongens struktur svagare och det kan bli så illa att ditt projekt går sönder redan när du tar ut det ur formen. För att undvika att det sker måste du alltid vibrera eller skaka betongen i formen medan den fortfarande är mjuk. I mindre projekt kan du göra detta genom att slå på formen med din spade, då det kommer att ta bort luftbubblorna.
Gjut en ljuslykta
Ett enkelt och bra projekt att börja med som nästan garanterat ger dig ett proffsigt resultat är att gjuta en ljuslykta. Det gör du enkelt genom att använda en avklippt PET-flaska som form. Du kan sedan köpa fina dekorationer i din närmsta hobbybutik, eller skapa egna om du gillar att pyssla. Blanda betongen väl och klipp sedan av toppen på en flaska, klipp den till den höjd du önskar ha på din ljuslykta. Pensla sedan flaskans insida med olja för att du enkelt ska kunna ta ut ljuslyktan när den torkat. Fyll sedan betongen i flaskan, lämna några centimeter högst upp.
Låt sedan betongen torka i några timmar innan du trycker ner ett värmeljus i mitten. Pensla även ljusets utsida med matolja för att du enkelt ska få loss det när betongen torkat. Du ska sedan låta betongen torka helt, hur lång tid det tar brukar anges på förpackningen. När den torkat ska du avlägsna värmeljuset och sedan eventuellt måla din ljuslykta i önskad färg. Klistra sedan på de dekorationer du valt att ha på ljuslyktan och sätt sedan den på önskad plats. Det är en fantastiskt snygg inredningsdetalj att ha egengjorda, unika ljuslyktor tillverkade av betong. Som du ser är det inte alls svårt att göra.
Säkerhet
Trots att det är enkelt och kul att skapa med betong finns det vissa extremt viktiga saker att tänka på. Bland annat kan betong kan damma väldigt mycket och ibland irritera både huden och halsen. Betong kan även vara frätande, så säkerheten är ytterst viktig. Se till att ha tillgång till bra munskydd för att skydda lungorna, handskar för att skydda huden och oömma, heltäckande kläder. Att gjuta betong är väldigt kladdigt, men även väldigt kul. Det kan även vara bra att ha på sig skyddsglasögon för att skydda ögonen mot eventuella stänk. Ifall du skulle få betong på huden skölj med mycket vatten.
Det är viktigt att ta väl hand om materialet som används när du gjuter betong, så som hinkar, spadar, slevar, kläder och dylikt. Ifall betongen hinner bränna (alltså att den stelnar) innan du tvättat av dina kläder och verktyg kommer det vara mycket svårt att få bort. Det är således bra att använda sig av verktyg och kläder som du inte är särskilt rädd om. Det är även viktigt att tänka på att du inte ska blanda betong när temperaturen är under 5 grader Celsius. Blanda heller aldrig mer betong än du kan använda upp inom några timmar eftersom den nästan inte går att få bort när den brunnit (stelnat).
Extra tips för att gjuta betong
Här kommer lite andra tips som är bra att tänka på vid betonggjutning; alla små mönster och repor som finns i formen som du använder kommer att föras över till betongen. Se alltså till att noga se över vad du använder för form för att inte bli besviken när betongen har torkat. Som tur är går mycket att lösa med hjälp av sandpapper, men det är alltid skönt att slippa extrajobb. Det går även att färga betong, vilket ger din skapelse en unik och egen twist. Färgen har du då i tillsammans med den torra betongen, som du blandar runt ordentligt innan vattnet adderas som vanligt.
Vid större projekt, till exempel om du gjuter en bordsskiva eller en bänk att placera i trädgården, så är det viktigt att armera betongen. Det då betong alltid krymper lite när den har härdat. Det kan du till exempel göra med hjälp av armeringsjärn, men det finns även enklare lösningar! Du kan bland annat använda fiber för att armera betongen. Du kan antingen köpa dessa fibrer separat och blanda ner i din betong, eller så kan du köpa färdig fiberbetong. Till fiberbetongen behöver enbart vatten tillsättas, sedan är den redo. Följer du våra tips för att gjuta betong kan vi nästan lova att det blir succé.
På Boverket kan du läsa om regler som gäller betongkonstruktioner.