Det är något visst med ett exklusivt armbandsur. För många är det känslan av lyx som lockar, andra är mest intresserade av en specifik funktion. Sedan har vi det där med affektionsvärde, vilket kan vara nog så viktigt.Armbandsuret har en lång historia och många återförsäljare har funnits på marknaden i flera generationer. VillaNytt har fått värdefulla experttips när det gäller såväl val som skötsel av olika typer av armbandsur.
Analogt eller mekaniskt – vad bör man välja?
Utseendet på en klocka präglas ofta av dess användningsområde. Exklusivare armbandsur är i regel mekaniska, där tillverkning och montering sker för hand, medan quartzur är uteslutande robottillverkade.
Detta säger Svante Nilsson, urmakare och femte generationen butiksägare på Klockmaster Globen i Stockholm. Han förklarar också att ”kostymklockor” generellt sett är tunnare och elegantare än exempelvis ”fritidsklockor”, som kräver en kraftigare konstruktion för att tåla stötar och slag.
När det gäller mekaniska ur så har det ökade intresset för träning, frilufts- och vildmarksliv lett till att trenden med ”smarta klockor” har vuxit sig starkare än någonsin. Enligt Svante är de flesta så kallade ”sportklockor” utrustade med såväl steg,- kalori- som pulsmätare.
-Många modeller har dessutom tidtagar- och stoppur för mätning av distans och hastighet. Det viktigaste att tänka på när du ska köpa ett armbandsur är därmed att köpa ett som matchar användningsområdet, det vill säga att använda rätt klocka till rätt tillfälle.
Rätt klocka för rätt tillfälle
När vi ändå är inne på användningsområdet är det beroende främst på pris, material och ytbehandling. Enligt Svante kan det absolut vara värt att investera i ett exklusivare ur, och då gärna ett som har tillverkats enligt traditionella metoder.
-Vi kan ta en Grand Seiko som exempel: Investerar du i ett sådant ur får du ett litet konstverk på köpet. Det är också vanligt att låta exklusiva klockor gå i arv, och då är vi inne på något så viktigt som att bevara andrahandsvärdet. För att lyckas med det behöver du sköta om uret enligt följande:
– Serva klockan hos en urmakare som kan testa täthet och byta ut delar om nödvändigt
– Skona klockan mot hårspray och andra starka medel som kan skada ytbehandlingar och torka ut packningar
– Guld är ett mjukt material så var extra varsam om du har en guldklocka
– Var noga med att dokumentera och försäkra dina klockor (gäller även smycken)
Text: Petra Roman