Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trappor 8 apr 2024

Trappan – en doldis som betyder mycket för husets känsla

Trappan är husets största möbel, men är ofta oförtjänt negligerad. Vi tipsar vad man ska tänka på när man ska installera en trappa i ett nytt hus, byta ut eller renovera en gammal.

Det är lätt att glömma bort trappan, och ändå är den helt oumbärlig i ett hus med fler än en våning. Det finns framförallt några saker att tänka på när man ska installera eller renovera en trappa i en villa. Om man vill ha en skön trappa att gå i som följer rådande normer så kommer den att ta en hel del plats. Det är därför viktigt att planera för det utrymme som trappan kräver. En central trappa har också en enorm inredningspotential som påverkar hela husets charm och värde, medan en ful och skadad trappa kan dra ner värdet betydligt.

Theresia Langéen Huldt är VD på Trappteamet, ett företag som specialiserat sig på trappor och räcken och som hjälper kunder att gå från idé till färdig trappmöbel.

Ser ni några trender när det gäller trappor?

– När det gäller utseende så är det fortfarande vit och ljust som gäller för både vangstycken, alltså trappans sidor, själva stegen och handledarna. Infärgade grå steg liksom riktigt vita är lite på tillbakagång. Däremot är mörka steg är på frammarsch och börjar bli alltmer populära.

Theresia menar att en trappa kan stå för sig själv som en egen möbel och behöver inte alltid smälta in med golvet runtomkring.

– Vi ser att allt fler kunder börjar se trappan som en egen möbel och väljer till exempel kontrasterande färger på steg och handledare som sticker ut snarare än att smälta in.

En trappa kan i många fall innehålla en rad olika kompletterande funktioner utöver att bidra med transport mellan våningarna. Inte minst när det gäller förvaring. Om man installerar en helt ny trappa så finns det många smarta lösningar där man kan få in rejält med förvaring under trappan på ett stilfullt och smart sätt.

Pimpa trappan och spara pengar

På Trappteamet arbetar man ungefär med hälften nya installationer och till hälften med renoveringar.

–Det går ofta att ”pimpa” en befintlig trappa mer än vad man tror, om bara stommen är bra.

 Det enklaste sättet att få ett helt nytt utseende är fixa till alla slitna ytskydd genom att måla vangstyckena, lägga på ny beklädnad i olika träslag på planstegen och byta ut gamla handledare. Har man gamla träräcken och tunga träspaljéer kan man med fördel byta ut dem mot glas eller stål för att få ett lättare och luftigare intryck.

–Man ska däremot vara försiktig med att måla själva trappstegen, för de slits väldigt fort och ser lätt sjaskiga ut efter något år. Trappstegen blir dessutom väldigt hala, förklarar Theresia Langéen Huldt.

Hon menar att man istället bör beklä trappstegen med renoveringssteg. Slitage på målade ytor gäller också handledare, så de är bättre att byta ut dem helt för en fräsch look.

Vilka fallgropar finns det när det gäller trappor?

Något som många glömmer bort är att se till att det finns ordentlig belysning i trappan, så man ser var man går. En annan fälla är att man tittar för mycket på priset, menar Theresia.

–Snålheten bedrar alltid visheten när det gäller hantverksarbeten som vi ser det, så oavsett renovering eller nyproduktion så är det alltid en bättre affär att satsa på att få hjälp av någon som är specialiserad på trappmiljöer. Då kan man undvika många potentiella misstag som kan uppstå i mätning, konstruktion, design, kvalitet, montering mm väsentligt.

– Trappan ofta är husets största möbel och det kostar därefter både vad gäller renovering och nyproduktion. Samtidigt så kan man med bra guidning göra mycket av en renovering själv, vilket kan minska investeringskostnaden en hel del.

Annons