Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Varför välja totalentreprenad när villan ska renoveras eller byggas om? Vi ställde frågan till Max Robnik på Fair Bygg som har mångårig erfarenhet som totalentreprenör för stora prestigeprojekt i Nacka-området och ute i Stockholms skärgård.
Drömmer du om att bygga hus, totalrenovera, göra en tillbyggnad? Eller bara renovera badrummet? Drömmar är snart nya projekt som kräver sin hantverkare. Det många villaägare frågar sig är om det lönar sig att ta in en totalentreprenör eller om man kan sätta ihop ett kvalitativt team själv.
– Totalentreprenad är mycket smidigare för köparen. Byggföretaget löser allt genom sina etablerade kontakter inom bland annat VVS, el och måleri, tar ansvaret hela vägen och får kvalitet på allt. Det blir ett samspel med företagen. Ibland börjar det med ett litet projekt som sedan växer. Finns det en tillit är det så det fungerar, berättar Max Robnik för Fair Bygg.
Vilka fällor är det lätt att gå i?
– Den största fällan är att man väljer det billigaste alternativet. Många gånger kan dessa totalentreprenörer inte lämna garantier, att vilja ha något billigt kommer med konsekvenser. Man kanske fuskar och följer inte byggnormer och regler. Det tas genvägar, man får inga våtrumsintyg och materialvalen är inte korrekta.
Många pratar om att välja en ”seriös hantverkare” – vad är det egentligen?
– Seriösa hantverkare tål att granskas noggrant. Kontrollera att företaget kan tillhandahålla referenser och referensprojekt. Hantverkarna bör ha genomgått adekvat utbildning och kunna uppvisa ett giltigt yrkesbevis. Se även till att företaget har relevanta certifikat, såsom exempelvis BKR och GVK vilket ofta krävs av försäkringsbolag. Det är också viktigt att företaget kan visa upp en giltig F-skattsedel, annars kan du som villaägare inte utnyttja ROT-avdraget. Genom att noggrant granska dessa aspekter säkerställer du att hantverkarna är kvalificerade och att arbetet kommer att utföras enligt gällande standarder och regler. Detta minskar risken för problem under och efter byggprocessen och garanterar att projektet uppfyller både kvalitets- och säkerhetskrav.
Hur lång framförhållning måste man ha?
– Ja, den vanligaste frågan är hur snabbt kan ni göra det? Ofta beror det på dålig framförhållning hos kunden. Men ju längre innan man planerar, desto bättre är det för både entreprenör och kund, med god framförhållning kan vi få bra priser hos våra partners. Minst sex månader rekommenderar jag inför för större renoveringar. Det är många detaljer som ska funka.
Till sist, ska man välja löpande eller fast pris?
– Det har helt med tilliten till hantverkaren att göra. För vår del är nästan alltid smårenoveringar löpande, men större projekt kan ha ett fast pris med öppen redovisning. På så sätt vet vad du betalar.
Text: Eva Rydinger