Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Solceller minskar behovet av köpt energi och sänker energikostnaderna. Samtidigt bidrar villaägaren till ett hållbart samhälle. Daniel Liljeklev på Alingsås Energi svarar på fem vanliga frågor som han ofta stöter på i dialogen med solcellskunder i Västra Götaland.
2030 har vi skapat ett tryggt, smart och hållbart Alingsås, säger Daniel Liljeklev på Alingsås Energi. En del av det målet är att allt fler villaägare har skaffat solceller för att på sikt blir självförsörjande av el.
– Jag möter många invånare som vill vara med och bidra till en bättre värld. Och sedan finns det så klart de som räknar på inkomst i kronor och ören. Båda drivkrafterna är viktiga för att samhället ska bli självförsörjande i framtiden, säger Daniel.
Kan man bli helt självförsörjande på el idag?
– Nej, det går inte. Även om du kan lagra el med en batterilösning kan du inte lagra upp inför vintern. Förbrukningskurvan rör sig olika över året. Från december till februari är det minst sol och mest uppvärmning. Mars, däremot, är en underbar solcellsmånad. Då har solen börjat komma upp och det är kallt ute. Mars kan faktiskt producera hälften av vad en junimånad gör.
Hur mycket av produktionen kan du använda själv?
– Tänk att en vanlig solcellsanläggning kan producera ungefär 10 000 kWh per år. Du kommer då att ha användning för ungefär en tredjedel av detta direkt till din förbrukning. Överskottet kan du antingen sälja, eller, om du har ett batteri, kan du lagra det för att använda vid en annan tid på dygnet. Som jämförelse förbrukar en normalvilla ca 16 000 kWh per år.
Hur funkar en batterilösning?
– Elpriserna varierar över dygnet och en batterilösning kan hantera prisvariationerna under dygnet. Men en batterilösning kan du köpa el till låga elpriser på natten och ladda batteriet för att sedan använda på morgonen. När solen börjar komma upp använder du egenproducerad el. Batteriet laddas under dagen och kan sedan användas under kvällen. Vi har faktiskt många kunder som inte köper el alls under soliga sommardagar. Vi ser också att det kommer flera typer av lösningar i framtiden för att stötta den akuta elbristen.
Vilken aktör ska man välja?
– Titta inte bara på priset utan välj en helhetslösning och en trygg och seriös partner för framtiden. Välj en lokal partner och lokalproducerad energi. Köp solceller av lokala firmor som finns kvar och går att lita på. Varje projekt är ett unikt projekt och därför bör installatören ha gjort ett hembesök och sett huset, husets läge och vilka möjligheter som finns för att installera solcellerna.
Måste jag förbereda något inför installationen?
– Egentligen inte, en seriös aktör tar hand om allt. Vi är ute hos villaägaren och mäter in tak och placering av växelriktare. Vi tar hand om föranmälan till nätbolag, installation och färdiganmälan. Det enda du behöver göra är att undersöka hos din kommun om du behöver bygglov. Normalt sätt behövs det inte men det kan finnas lokala undantag, avslutar Daniel Liljeklev.
Text: Eva Rydinger