Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 3 jun 2024

Skönheten sitter i detaljerna

Vankas det tillbyggnad av det gamla sekelskifteshuset med en glasveranda? Då är det viktigt att få till de vackra detaljerna. Villanytt vände sig till entreprenören Markus Ädel som med handritade skisser tar drömmar från skrivbord till verklighet.

Detaljerade bygglovsritningar är grundstenen och starten på ett lyckat tillbyggnadsprojekt. Det menar Markus Ädel, grundare av Ädelrum. I över tio år har han hjälpt villaägare i Uppsala och Mälardalen med handritade bygglovshandlingar där inga detaljer har lämnats åt slumpen.

– Många uppskattar att få handritade ritningar. Det blir mer känsla. Egentligen finns det inga praktiska fördelar, men man kan fånga tydligare hur husen såg ut för hundra år sedan. Man kan jobba lite friare.

Detaljer i handritade skisser

Till Ädelrum vänder sig villaägare som vill ta tillvara på själen i ett gammalt trähus eller ge själ åt ett nyproducerat, uppfört i traditionell stil. För Markus handlar detaljerna om symmetri och balans med fönster och väggar. Hur väggliven ska se ut för att de ska bli riktigt vackert.

– Om du ska bygga en vacker glasveranda i gammal stil, se till att få den uppritad så att fönstersättningen blir balanserad och i proportion med övriga huset. Själv skuggsätter jag och ritar fram detaljer, profiler och utsmyckningar som krön kring fönster och takfotstassar.

Detaljskiss och bygglovshandlingar

Detaljarbetet börjar redan vid det första mötet, berättar Markus. För att hitta fram så långt som möjligt är han på plats och fotograferar för att hitta den rätta känslan för huset och dess proportioner.

– Efter det sätter vi ihop en första förslagsskiss. Därefter blir det nytt möte och ofta någon detalj som ska ändras. Eller nya tankar som kommer till.

Efter att detaljskissen är på plats är nästa steg att få till ett bygglov. Bygglovshandlingar krävs för fastigheter inom detaljplanerat område och egentligen direkt när något ska göras, som till exempel tillbyggnader, ändring av fasadfärg eller takkonstruktion. Ansökan skickas till bygglovsnämnden och remisstiden tar ca tio veckor.

– Det kan vara bra att anlita något för att ta fram bygglovshandlingar. Den som har vana att göra detta kan få fram mer kompletta underlag och chansen att det går igenom är större. En viktig del är att gestaltningen blir välanpassad efter område och husets stil. Många av mina kunder vill att jag hjälper till med en bygganmälan som är ett snabbspår för mindre förändringar inomhus. Till exempel en planritning för att installera en kamin.

Har du något gott råd till den som ska sätta igång med ett tillbyggnadsprojekt?

– Låt de viktiga delarna komma på plats först som fönster och dörrar. Välj material och kvalitet med omsorg. Lägg krutet på det som inte går att byta ut och var mer sparsam på det som går att ändra som till exempel ytskikt. Se till att proportionerna och balansen finns där. Allt annat i slutet kan man byta eller ändra, tipsar Markus Ädel.

Text: Eva Rydinger

Annons