Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Så väljer du rätt ytskikt i badrummet

Är det dags att renovera i badrummet? Funderar du över hur du vill ha det? Peter Thun hos TVK Varberg berättar om fördelar och nackdelar med olika ytskikt för väggar och golv.

En badrumsrenovering är ett av de större och ofta också mer kostsamma arbetena du kan göra på ditt hus. Detta hänger till stor del ihop med att våtrummet är en känslig miljö som kräver fler olika arbetsmoment, tekniska lösningar och även hantverkare än de flesta andra rum, köket undantaget. Samtidigt blir en lyckad och smakfull renovering till stor glädje, då vi ju tillbringar rätt mycket tid i våra badrum, och ökar i bästa fall även värdet på huset.

Tre olika ytskikt
– Vad gäller badrummets väggar och golv skiljer vi mellan tätskikt och ytskikt. Tätskiktet är en rent teknisk lösning och är den för funktionen viktigaste: Nämligen det skikt som ser till att fukten stannar i våtrummet och inte sprids vidare i husets konstruktion. Ytskiktet är den beläggning på väggar och golv som du ser, förklarar Peter.

De vanligaste ytskikten är kakel och klinker eller våtrumsmatta. Ett tredje, allt populärare är så kallad designcement eller microcement.

– Kakel och klinker är gedigna och genuina material som håller länge, som utstrålar kvalitet och även lyx om du gör lite mer exklusiva val, och utbudet är jättestort. Samtidigt är de dyrare och kräver mer arbete.

En spännande lösning

En våtrumsmatta i plastmaterial för golv och väggar är ofta en billigare och snabbare lösning, inte minst för att den ger tätskikt och ytskikt i ett.

– Våtrumsmattor har varit riktigt ute men börjar komma tillbaka nu. Fler uppskattar nog det lägre priset, samtidigt som utbudet av mattor med högre estetisk kvalitet har ökat.

TVK Varberg erbjuder ett brett utbud av tjänster för olika typer av ytskikt vid badrumsrenoveringar. Peter Thun berättar avslutningsvis lite mer om microcement:

– Ett spännande material som ger en skarvlös betongyta på både golv och väggar. Du kan anpassa struktur och färg från slätt till lite ruffigare och få vackra schatteringar i färgen – varje microcementyta blir unik kan man säga. Du kan också lägga microcement ovanpå kakel, och klinker – så länge tätskiktet är intakt – och slipper då riva ut det gamla.

Text: Tobias Christoffersson

Annons